Tudta? A kormány hirdetései nem voltak politikai hirdetések

2017.01.20. 14:02
A Mérték Médiaelemző Műhely szerint kampányidőszakon kívül nem lehetett volna Brüsszelnek üzengetni, de a Médiatanácsot nem lehet zavarba hozni ilyesmivel.

A Mérték Médiaelemző Műhely beadványa nyomán a Médiatanács nem indít eljárást a „Tudta?” és „Megüzentük Brüsszelnek” kezdetű bejátszások kapcsán, amelyek a magyar kormány megbízásából készültek, és amelyeket kormányinformációként tettek közzé a közszolgálati csatornákon, illetve az ATV-n és a TV2-n – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) egy hosszú, „Sajtóközlemény – NMHH Médiatanács: 43,5 millió forint támogatás négy új animációs filmre” című közlemény közepén elrejtve. 

A Mérték beadványa szerint ezek politikai reklámoknak minősültek, amelyeket választási kampányidőszakon kívül csak már elrendelt népszavazással összefüggésben lehetett volna közölni. „A Médiatanács azonban megállapította, hogy nem merült fel jogsértés, mert a szpotok nem minősülnek politikai reklámnak, mivel a bevándorlásról, illetve a népszavazás eredményéről tényközléssel tájékoztattak” – írják. Magyarul a politikai hirdetés onnantól nem politikai hirdetés, ha a politikai tartalmuknak köze van egy népszavazás eredményéhez. Illetve a Médiatanács értelmezése szerint tényközlésnek számít, ha egy érvénytelen népszavazást érvényesnek láttat egy hirdetés.

Szintén nem indít eljárást a Médiatanács a Magyar Liberális Párttól érkezett bejelentés kapcsán, amely kampánynak minősítve kifogásolta a Magyar ATV-n, a Fem3-on, az M4-en és a Pro4-en közzétett, „a kényszerbetelepítéseket ellenző hirdetéseket”. A Médiatanács az esetek kivizsgálása alapján megállapította, hogy a szpotokat a 2016. május 10-én elrendelt népszavazással összefüggésben tették közzé, május 20-ától, tehát nem sérült a politikai reklámok korlátozásáról szóló rendelkezés.

A bejelentés utcai kampányplakátokat és internetes hirdetéseket is kifogásolt a témában, ezek azonban nem tartoznak a Médiatanács hatáskörébe.

Ne maradjon le semmiről!