Antiszemita üzenetei miatt szakított a Disney a legismertebb youtuberrel

2017.02.14. 13:14

PewDiePie, az egyik legjobban kereső YouTube-sztárral ezúttal túl messzire ment, és a Disney stúdió szerződést bontott vele.

A videóival több millió embert elérő svéd férfinak az utóbbi időben több olyan videója is volt, amiben antiszemita nézetek jelentek meg; ezek után megszakította az együttműködést a Maker Studio, ami a legmenőbb vloggereket fogja össze, és aminek a Disney a tulajdonosa. 

A svéd youtuber egyik videójában egy Jézusnak öltözött figura azt mondta, hogy „Hitler nem csinált semmi rosszat”, egy másikban pedig azt kommentálta, ahogy az ő kérésére két indiai férfi egy Halál az összes zsidóra feliratú táblát tart a kezében.

A Wall Street Journal is beszámolt a videókról, ami után PewDiePie – valódi nevén Felix Kjellberg – nem győzött magyarázkodni. Tumblr-posztjában leírta, hogy minden, amit csinál, a szórakoztatás miatt van, és nem azért, mert egyetért ezekkel az üzenetekkel. Például az indiai férfiakat, akik a táblát feltartották, egy Fiverr nevű oldalon keresztül szervezte be, és pont azt akarta megmutatni vele, hogy milyen világban élünk, ahol néhány ember 5 dollárért bármit elvállal, amit a világ másik végéről egy ismeretlen kíván. Azt elismerte, hogy a viccek sértőek voltak. 

PewDiePie-ról korábban azt írtuk, hogy ő a legújabb generációs YouTube-sztárok prototípusa, és jelenleg több mint 53 millió felhasználó iratkozott fel a videóira, amit átlagosan 4-5 millióan néznek, de a legnépszerűbb videóit az 50 milliós nézettséget is átlépték már. A reklámbevételeiből évente több millió dollárt tud összeszedni.