Újabb újságírókat rúgtak ki az Origótól

2017.03.02. 11:07
A tegnapi négy után ma újabb három, az új vezetés előtt érkezett munkatársától vált meg az Origo létszámleépítésre hivatkozva.

Kirúgták az Origo hírrovatának vezetőjét, egy hírszerkesztőt és a gazdasági rovat korábbi vezetőjét – tudta meg az Index. Az Origo vezetősége – ahogyan a tegnapi négy kirúgás esetében is – létszámleépítésre hivatkozott, noha az Indexnek nyilatkozó, korábbi munkatársak azt mondják, a közelmúltban több új embert is felvettek, folyamatosan érkeznek új dolgozók.

Forrásaink elmondták: a „leépítés” olyan kollégákat érint, akik kevesebb mint három éve dolgoznak a portálnál, így a cégnek nem kell végkielégítést fizetnie, bár az egyhavi felmondási idő alatt a kirúgottaknak már nem kell bejárniuk és dolgozniuk. Mindenesetre a felmondás során egy HR-es és egy jogász van jelen.

A hírrovat korábbi vezetőjének információink szerint azt mondták, a státusza is megszűnik, azaz a jövőben nem lesz hírrovatvezető – ami egy hírportálnál eléggé meglepő. Az Index által megkérdezett jogász ugyanakkor elmondta: amennyiben egy cég átszervezésre hivatkozva mond fel a beosztottainak, munkajogilag akkor támadható, ha utána pont ugyanarra a posztra vesz fel új embert, míg ha formálisan más a pozíció neve, akkor nem.

Úgy tudjuk, a vezetőség szóban azt mondta, a kirúgások ezzel véget értek.

Az elmúlt egy évben jelentősen átalakult a szerkesztőség összetétele, az irányt váltott, kormánybarát Origótól sokakat elküldtek vagy elmentek, ez elbocsátások ebbe a folyamatba illeszkednek. Korábban volt, aki azt mondta: a következő napokban többen önként is távoznak majd.

Délután kettőkor rendkívüli értekezletet tartott György Bence tartalomigazgató, ahol információink szerint elmondta, hogy a kirúgott újságírók helyét valószínűleg valamilyen módon pótolni kell, ezért valószínű, hogy külsős munkatársakat vesznek majd fel. Az elbocsátások indoklásaként azt mondta, hogy a kirúgott alkalmazottak részben maguknak köszönhetik az egészet, és a jövőben olyanokkal akarnak dolgozni, akikkel lehet rendesen kooperálni, illetve még a létszámcsökkentést hozta fel indokként. Hozzátette, hogy olyanokkal nem lehet dolgozni, akik teátrálisan akadályozzák a munkát és nekik magukban kell keresni a hibát.

Azt is elmondta még, hogy a kirúgásoknak vége, mindenki más marad, de a hírügyelet átalakításával kapcsolatban jövőhéten jeleznek. Ezután Gábor László hírfőszerkesztő elmondta, hogy minden rovattal elégedettek, kivéve az Origo tech rovatával, akiknek nem elégedettek a számaival, és emiatt véges a türelmük.

Ne maradjon le semmiről!