Vanda, Paula
-4 °C
3 °C

Átadták a Pulitzer-emlékdíjat

2017.03.19. 11:57
A díjat Brückner Gergely, a Figyelőtől az Indexhez átigazoló újságíró és Horvát János televíziós műsorvezető kapták.

Brückner Gergely, a Figyelő távozó főmunkatársa és Horvát János televíziós műsorvezető kapta az idén 27. alkalommal átadott Pulitzer-emlékdíj elismerést.

Brückner Gergely azután mondott fel a Figyelőnél, hogy Schimdt Mária megvásárolta a lapot, amelynek új főszerkesztője Habony Árpád egyik embere lett. Brückner, aki írott sajtó kategóriában kapta meg az elismerést, hamarosan az Indexnél kezdi meg a munkát. A 24.hu azt írja: Rangos Katalin, a Pulitzer-emlékdíj kuratóriumának tagja elmondta, a díj odaítéléséről még Brückner Figyelőtől történő távozását megelőzően döntöttek, így az nem játszott szerepet a döntésben.

Horvát János életműdíj kategóriában kapta meg az elismerést, amiért "elsők között feszegette televíziós munkáival a Kádár-korszak kereteit". Horvát később vezette az MTV2 csatornát és elnöke volt a Sport TV-nek, ahol jelenleg is műsorvezetőként dolgozik. Ő a Független Médiaközpont elnöke. A díjátadón bejelentette, az azzal járó anyagi elismerést a Független Médiaközpontot működő alapítványnak ajánlja fel - írja a 24.hu.

Horvát János 1944-ben született, eredeti foglakozása történelem-spanyol szakos középiskolai tanár, 1964-ben megnyerte a Riporter Kerestetik első vetélkedőjét, és 1969-ben, az ELTE Bölcsészettudományi Kar befejezése után lett az MTV alkalmazottja. Közel tíz éven át dolgozott a HÉT című politikai magazinműsorban, később a Filmfőszerkesztőséget vezette, majd 1988-89 fordulóján, igazgatóként döntő szerepe volt az önálló arculatú MTV 2 kialakításában. 1993-ban közreműködött az ELTE médiaszakának beindításában, majd a Pécsi Egyetem kommunikációs tanszékén oktatott, és a Budapesti Kommunikációs Főiskola szenátusának tagja lett. 2001 és 2006 között a SPORT TV elnöke, 2007 és 2010 között a Magyar Köztársaság kubai nagykövete volt.

Brückner Gergely 1973-ban született, 1996-ban végzett a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen. 1996-tól 2003-ig a Bank&Tőzsde Üzleti Hetilap újságírója, majd szerkesztője. Ezt követően négy éven át a Manager Magazin havilap vezető szerkesztője. 2007-től 2017. márciusáig a Figyelő hetilap főmunkatársa volt, munkáját hamarosan az Index gazdaság rovatának újságírójaként folytatja.

Sipos Lajos irodalomtörténész, az alapítvány elnöke az MTI tudósítása szerint a díjátadón elmondta, hogy a tényfeltáró-oknyomozó újságírás a végrehajtó hatalom ellenőrzésének, a visszaélések leleplezésnek  egyik eszköze is lehet. Ennek feltétele, hogy a sajtó munkájának középpontjában nem a politikai ellenoldal megsemmisítése, hanem a demokratikus intézmények megerősítése és a felelős újságírói szerep újrafogalmazása álljon. A Joseph Pulitzer-emlékdíjat átvevő, kiváló szakemberek elismerése az alapítói szándékkal összhangban, a minőségre és objektivitásra törekedő magyar sajtó ügyét szolgálja - mondta.

A Pulitzer-emlékdíjat 1989-ben a magyar származású Paul A. Fábry és a Magyar Hitelbank Rt. alapította a nyomtatott és elektronikus sajtó képviselői számára, Joseph Pulitzer családjának engedélyével. A díj odaítélésről egy kuratórium dönt, melynek elnöke Sipos Lajos, tagja továbbá Bárándy Péter, Győrffy Miklós, Javorniczky István, Kepes András, Martin József és Rangos Katalin.

Ne maradjon le semmiről!