Nem lesznek meghívásos színházigazgatói pályázatok

2017.04.25. 14:44
A vezetői munkakörök továbbra is kizárólag nyílt pályáztatás útján lesznek betölthetőek, ugyanakkor a vezetői munkakörök pontos feltételei, az eljárás rendjének szabályai a törvényhozási szintről rendeleti szintre kerülhetnek le. Ezt az államtitkár az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008. évi XCIX. törvény javasolt módosításáról nyilatkozta.

A fenntartók visszajelzése alapján a vezetői munkakör betöltéséhez feltételként öt év előadó-művészeti szervezetben eltöltött szakmai tapasztalatot vagy három év vezetői tapasztalatot javasolnak, szemben az eddig előírt ötéves vezetői tapasztalattal. A fenntartó önkormányzatoknak továbbra is lesz lehetősége a pályázatokat véleményező szakmai bizottságok javaslata ellenében kinevezni az előadó-művészeti szervezetek új vezetőit, a tervezett módosítás értelmében azonban ebben az esetben döntésüket indokolniuk kell a tárcavezető miniszternek, írja a színház.org.

Ha a vezetői pályáztatás eredménytelen, a módosítás alapján 60 napos újrakiírási határidő lépne érvénybe az eddigi 30 nap helyett. Indokolt esetben a szervezet a most előírt 12 hónap letelte után újabb egy évig nem veszti el kiemelt vagy nemzeti intézményi besorolását, vagyis nem esik el állami támogatástól akkor sem, ha nem sikerül új vezetőt választania. "Ennél liberálisabb szabályzást nehéz elképzelni" – mondta a javaslatokkal kapcsolatban Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke.

Április elején, az Indexhez is eljuttatott tervezet B verziójában az állt, hogy nyílt pályázat helyett az intézményt fenntartó önkormányzat és a polgármester döntenék el, kit szeretnének a színház élén látni, és a kegyvesztett igazgatónak már esélye sem lenne megtartani a posztját - ez nagyjából megfelel annak, amit a mostani tervezetben is írnak az önkormányzatok kijelölési jogáról, kivéve azt a részt, hogy indokolniuk kellene.  

A Magyar Színházi Társaság elnöksége akkor azzal azt mondta, hogy  

a rendelkezés sérti a művészeti élet szabadságát,

ráadásul mivel az állam közvetve és közvetlenül is támogatja a színházakat,

érdeke, hogy a vezetők kiválasztása nyílt verseny alapján történjen.

Az eredeti tervezet jobban megkönnyítette volna  a szakirányú végzettséggel nem rendelkező pályázók kinevezését, hiszen a jelenleg érvényes szabályozást (a színházigazgatónak szakirányú végzettséggel és ötéves előadó-művészeti szervezetben szerzett szakmai tapasztalattal kell rendelkeznie) megkerüli azzal hogy elég, ha a jelentkezőnek van öt évnyi vezetői tapasztalata. Ezt a most elfogadott és április elején már belengetett módosítás három évre szállítja le.