Azt hittem, hogy a közönség rühellni fog

Ty9kaab
2017.05.20. 00:09
Bob Odenkirk a Better Call Saul című sorozatban a Breaking Bad nagyszájú, erkölcstelen, harsány ügyvédjét, Saul Goodmant támasztja fel ismét, pontosabban nem is őt, hanem azt a Jimmy McGillt, aki Saul korábban volt: egy kisstílű bűnözőből lett zugügyvédet, akit a múltja és sikeres bátyja előtti megfelelési kényszer sodor lassan de biztosan az alvilág ügyvédje szerepe felé. A színésszel telefonon interjúzhattunk.

Mennyire lepte meg a Breaking Bad és a Better Call Saul sikere?

Nagyon, több okból is. Amikor beszálltam a Breaking Badbe, a sorozat éppen a második évadának végén tartott, és még nem találta meg a közönségét. Szerencsére az AMC-nél nagyon hittek Vince Gilligan víziójában és kitartottak a sorozat mellett, majd jött a Netflixes vetítés, és kiderült, hogy a Breaking Bad tipikusan az a sorozat, amit a nézők imádnak ledarálni. A közönségünk ugrásszerűen nőtt, szóval simán igaz, hogy a technológiai fejlődés mentett meg bennünket. A Better Call Saul indulásakor magamban jó előre elfogadtam, hogy a közönség rühellni fogja a sorozatot, mert úgy gondolják majd, hogy a Breaking Bad sikerét meglovagolva egy ócska másolatot csinálunk.

Hatalmas, meglepetés volt, hogy milyen nyitottan álltak hozzá a nézők, és az is, hogy a kritikusok az első pár epizódot látva megadták az esélyt a Better Call Saulnak, hogy megtalálja a saját hangját. Ezért nem lehetek eléggé hálás. Sokszor eszembe jut,. hogy vajon hány országban vannak olyan ügyvédek, akik Jimmyhez hasonlóan űzik az ipart, de a nemzetközi sikert elnézve elég sok helyen. Jó, a sorozat másik központi eleme, a két testvér kapcsolata is nagyon izgalmas, és simán lehet, hogy ez is sok nézőt ültet le elé hétről hétre.

Mennyire nehéz a karakterrel azonosulni évadról évadra? Nem unja már Jimmyt/Sault?

Eleinte nagyon nagy falatnak tűnt az egész, kezdve azzal, hogy a karaktert, Jimmyt, nekünk kellett megteremteni a Breaking Bad és a Better Call Saul két alkotójával, Vince Gilligannel és Peter Goulddal közösen. A Breaking Badben ugye Saul egyértelműen közli Walter White-tal, hogy nem Saul Goodman a neve, az csak egy álca, szóval szinte teljesen szabad kezünk volt Jimmy kitalálásában, hiszen a magánéletéről, a valódi énjéről abban a sorozatban semmit nem árultunk el. Az első Better Call Saul-évad szinte csak arról szólt, hogy felfedezzük Jimmyt, megtudjuk, mi hajtja, honnan jött és hova tart. A második évad forgatásakor nem volt könnyű visszarázódni a karakterbe, az pedig kifejezetten ijesztő, hogy tudjuk, hová jutunk el, hogy mi lesz Jimmyből, és hogy ezt valahogy majd el kell kezdeni felépíteni - mert igazság szerint a második évad sem járt sokkal közelebb az igazsághoz mint az első. Elég sokat kínlódtunk abban az évadban, vagyis inkább én.

Saul/Jimmy/Gene

Az idén 54 éves Bob Odenkik nem tartozik a közismert színészek közé, illetve játszott ő kismillió filmben és tévésorozatban, de főszerepet most kapott először. Itthon leginkább a Fargo második évadából, a better Call Saulból és a Breaking Badből lehet ismerős. A pályáját nem színészként, hanem íróként kezdte, a Monty Python-társulat hatására, akiknek humora már gyerekként elvarázsolta. (Ezt nem mi mondjuk, hanem ő nyilatkozta, még mielőtt.)  1987 és 1991 között a Saturday Night Live egyik írója volt, első Emmy-díját 1989-ben ilyen minőségében kapta meg, pedig színészként is részt vett a műsorban. A második Emmy-díját a The Ben Stiller Show-ért adták neki 1993-ban, és Emmyből nem is nyert többet, pedig Jimmy McGill szerepéért is jelölték (a kritikusok díját viszont kétszer is elvitte). 

1995-ben Mr. Show címen az HBO-nak írt egy szkeccsshow-t, amiben olyan, ma már befutott komikusok szerepeltek,. mint Sarah Silverman, Jack Black, Mary Lynn Rajskub, Brian Posehn vagy Scott Aukerman. Első mozifilmje, a Melvin Goes to Dinner nagy kritikai siker volt, de a közönséget nem érdekelte, ettől kicsit elkedvetlenedett és inkább a tévére koncentrált, jelentkezett az Office amerikai verziójának főszerepére, de az alkotók inkább Steve Carell mellett döntöttek. 2009-ben csatlakozott a Breaking Bad stábjához, 2014-ben a Fargo második évadában szerepelt, 2015 óta pedig a Better Call Saul főszereplője. 

A most látható harmadikban már én is és az írók is sokkal magabiztosabbak, van már mögöttünk annyi epizód és sztori, hogy legyen mire építkezni, én meg tökéletesen megtanultam, hogy kell eljátszani a karaktert. Ebben az évadban a humor is fontosabb szerepet kap, sokkal viccesebbek vagyunk, mint az első két évadban, ami megint csak annak köszönhető, hogy sokkal otthonosabban érzem magam Jimmy bőrében, és bátrabban nyúlok a humorhoz. Fura, de ezek a jelenetek okozták a legnagyobb fejtörést mindenkinek, egyszerűen nem tudtuk, hogy fogjunk hozzájuk, és azt sem, meddig mehetünk el velük.

Tudatosan választ megkérdőjelezhető erkölcsű karaktereket, vagy egyszerűen ilyen szerepek találják meg?

Ezekkel keresnek meg, bárcsak tudnám miért. A folyamat egyébként nem olyan, ahogy azt el szokták képzelni, mármint nem állnak halomban az asztalomon a forgatókönyvek - ezek az ügynököm és a menedzserem emberei asztalán állnak meg, és hozzám csak azok jutnak el, amiket ők már megszűrtek. És a legjobb szerepek mindig azok, amikben egy kétértelmű erkölcsű, de bizonyos szempontból mégis egyenes fazont játszhatok.

Kit nehezebb játszani, Sault vagy Jimmyt?

Jimmyt, ő nagyobb kihívás, de éppen ezért élvezetesebb. Sokkal több lehetőség van a paliban, mint Saulban, folyamatosan méri fel a lehetőségeit, hogy merre menjen tovább, néha viszont elsodorja magával valamelyik stiklije. Egy dolog közös bennük, az, ahogy igyekeznek kihúzni saját magukat a szarból. A Breaking Badben megismert Sault ezen kívül szakmailag nem volt nagy kihívás eljátszani. De ne felejtsük el, hogy van egy harmadik karakter is, a Saul utáni Gene, akit dettó én játszok, és nagyon büszke vagyok arra, hogy két sorozaton belül három különböző karaktert is megjeleníthetek.

A harmadik évadra milyen fontosabb régi karakterek térnek még vissza Gus és Mike mellé?

Én személy szerint nagyon szeretném, ha Jesse visszatérne, és Hanket is elnézném a Better Call Saulban - ők ugye már a Breaking Badben ismerték egymást, és voltak közös találkozási pontjaik, ezeket óriási lenne megmutatni.

Mi az, amire Jimmy igazán vágyna?

Chuck elismerése mellett, amit soha nem kap meg? Arra, hogy úgy tudjon a bűnözés holdudvarában lavírozni, hogy ne váljon bűnözővé, de anyagilag jól járjon belőle. Olyan persze nincs, hogy az ember makulátlan maradjon és közben jól is járjon, ezt Jimmy is megtanulja hamarosan. Persze a karakter életútjának kimenetelét már ismerjük, az odáig vezető út viszont egyre érdekesebb lesz.

Mi a legérdekesebb változás, ami a harmadik évadban Jimmy életében bekövetkezik?

A második évad végén Kim teljes mellszélességben kiállt Jimmy mellett, és ez tovább folytatódik a harmadik évadban is, Kim igazi társa Jimmynek, annak ellenére, hogy a törvényességről, alkotott elképzeléseik nem feltétlenül vágnak egybe. Ez azt hiszem a harmadik évad legfontosabb változása. Lesz viszont egy jelenet, majd a hetedik epizódban, amivel mindenki tud azonosulni, akinek valaha is volt különösen sikertelen sorozata, amikor az életében minden tönkremenni látszott. Jimmy világa összeomlik, minden veszni látszik, és miközben azt látják, hogy ott, az orruk előtt semmisül meg, van egy pont, amikor összeszedi magát, és amint elkezd beszélni, látjuk, hogy új irányba indul el. Nagyon élveztem ezt a forgatási napot.

Meddig tarthat még ki az antihősök lendülete? A nézőket lenyűgözik a gazemberek, de vajon miért?

Világosan látszik, hogy minden sikeres, kritikai elismerést is learató sorozatban a főhős erkölcsei legalábbis megkérdőjelezhető, és az is, hogy a trendnek egyelőre nem látni a végét. A televízióban mostanában domináns regényszerű történetmesélés azonban pont ezeknek a karaktereknek kedvez, van idő kibontani azokat a tulajdonságaikat, személyiségjegyeiket, amiket egy sima procedurális krimiben ne lehet. Egyetértek azzal, hogy a tévé újabb aranykorát éli, és színészként csak üdvözölni tudom, hogy az írók mostanában összetettebb, többdimenziós karakterek írnak, mint amiket tíz éve láthattunk estéről estére.

Hány évad van még a Better Call Saulban?

Better Call Saul: Haverom, a zugügyvéd

A Better Call Saul egy fokkal még szomorúbb, mint a Breaking Bad, mert itt pontosan tudjuk, mi lesz a karakterből, csak a bejárt utat nem ismerjük. Ott is, itt is hétről hétre haladunk majd egyre mélyebbre a mocsárban, és nem elég, hogy itt a végkifejletet is ismerjük (?), amint feltűnik egy ártatlannak tűnő mellékszereplő, mondjuk egy parkolóőr, menten tudjuk, ki az, és miért van benne a sorozatban. Ez például egy olyan, kétélű fegyver, amit ha túl sokszor használnak, semmi jó nem sül ki belőle, mert unalmas lesz és kiszámítható.

Az viszont, ahogy Bob Odenkirk alakítja Jimmyt (akinek javasolják, hogy változtasson nevet, mert égés a tesója cége számára), engem lenyűgöz, mert minden apró mozdulatában, nézésében, gesztusában van valami tragikus, csak hogy egy perccel később megemberelje magát, mint egy Trabant a lejtő közepén, hogy aztán hat megtett méter után ismét lefulladjon és visszaguruljon. Kritikánkat erre olvashatja>>>

Ez nehéz kérdés, mert Vince és Peter többféle tempóban képes történeteket mesélni - a néző észre sem veszi, és egy epizód csak egy napot ölel fel, máskor meg egy hetet. Ha őket kérdezi, kapásból azt mondják, hogy vagy tíz évadot el tudnának képzelni, ennyi szerintem nincs benne. Rajongóként viszont nagyon szeretném látni, hogy Jimmyből Saul lesz, és azt is, hogyan indult a Saul személyiség élete, de a fél karom odaadnám, ha kiderülne, mi lesz Gene-nel, a plázában fahéjas tekercset áruló, bajszos fazonnal.

Van olyan tévés karakter, akit nagyon bír?

Nem nézek elég sorozatot ahhoz, hogy erre a kérdésre hiteles választ adhassak. Régebben vallásos rendszerességgel követtem a Maffiózókat, és ugyan Tony Soprano karaktere bizonyos szempontból nagyon szomorú volt, de az őt körülvevő arcokon állandóan röhögtem, nagyon élveztem a sorozatot. Ma, ha van időm, inkább vígjátékokat nézek, a Baskets című FX-sorozatot, a The Last Man On Earth-öt és a Catastrophe-t.

Ha meg kellene neveznie egy mai stand-up-komikust, aki lenyűgözi, ki lenne az?

Louis CK. Imádom a színpadon is, de a Louie című sorozata elképesztően jó volt. Egyszerre tudott őrülten vicces és nagyon okos lenni, és Louisnak megvan az a képessége, hogy a nézők azt is elfogadják, amikor rém dühös a képernyőn, és amikor ebből kibontva mond valami nagyon személyes, kínos dolgot, akkor üvöltve röhögünk rajta. A Louie még mindig releváns, és pár éve már nincs is képernyőn - nem tudom, mikor jön egy ehhez hasonlóan húsba vágó, tűpontos társadalmi komédia majd.

Ha ügyvédre lenne szüksége, kit hívna? Sault vagy Jimmyt?

Jimmyt. Saul egy percig sem titkolja, hogy őt csal saját maga érdekli, nem más üdvére van benne ebben a buliban. Ő egy zsoldos, és azért, mert így döntött. Jimmy viszont idealista, és legalább a hivatásával járó etikai alapelvek egy részével tisztában van. Ő tényleg igyekszik segíteni is az ügyfelein, míg Saul mindent csak a saját önös érdekei oldaláról közelít meg.

Úgy tudom, forgatási szünetekben sokat olvas. Miket?

A Jimmy bátyját, Chuckot alakító Michael McKean is rengeteget olvas, ő krimiket, én viszont képtelen vagyok több fikciót befogadni a Better Call Saul mellett, így inkább esszéket, értekezéseket olvasok. Egyébként ha ki akarok kapcsolódni, elmegyek sétálni a kutyámmal, aki nincs velem a forgatáson, de mivel ebben az évadban Gus Fring és Mike történetszálai miatt kevesebbet kell forgatnom, több időm van hazamenni és pihenni.

Mennyi ideig tart egy Better Call Saul-évad forgatása?

Négy és fél hónapig voltunk Albuquerque-ben egy rövid karácsonyi szünettel együtt. Októberben kezdtük és február közepén fejeztük be. Egy-egy epizódot 9-11 nap alatt veszünk fel, ami sok, mert 8 nap van betervezve rájuk, de ezt nem tudjuk tartani soha. Nem is baj, így lesz tökéletes minden.

A Better Call Sault itthon is az AMC vetíti, csütörtök esténként 10-kor.