Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-4 °C
5 °C

Az MTI letiltotta a Mazsihisz közleményét, mert a közmédiát kritizálták

2017.05.25. 23:20 Módosítva: 2017.05.25. 23:20

A köztévé szerda esti híradójában emlegették Soros Györgyöt gonosz cionista-amerikai multi-milliárdosként Ali Hámenei ajatollahra hivatkozva, erre reagálva adott volna ki egy közleményt a Mazsihisz csütörtökön, amit nem volt hajlandó leközölni az MTI, írja a 444.

A magyar zsidó hitközség szerette volna felhívni a figyelmet, hogy a zsidó közösségben kellemetlen emlékeket idéz fel ez a riogatás, és amúgy is, ez a stílus a zsidó-keresztény kultúrkörben elfogadhatatlan. Az MTI-től viszont az alábbi választ kapták: 

„Tájékoztatom Önt, hogy az MTI OS-hez a mai napon eljuttatott alábbi közleményük az OS Szabályzatának 14.2. pontjába ütközik ezért azt nem állt módunkban kiadni. Felhívom továbbá a szíves figyelmüket arra, hogy a Szabályzat 15. pontja értelmében az MTI jogosult egyes közlemények közzétételét megtagadni, a közlemény közzétételének megtagadásáért semmilyen felelősséggel nem tartozik.”

Ez a pont úgy szól, hogy a közlemény nem sértheti a közmédia szervezeteinek jó hírét és üzleti érdekeit, nem irányulhat a közmédia bármely szervezete vagy annak munkavállalója ellen. Vagyis azért dobták vissza a közleményt, mert az állami médiát kritizálta a Mazsihisz. 

A közlemény teljes szövege

Budapest, 2017. május 25., csütörtök (OS) - Közösségünkben kellemetlen emlékeket idéz fel a “háttérben megbújó, onnan világ-összeesküvést szervező, saját anyját bármikor megölni kész gonosz spekulánssal" való riogatás. Ez a zsidó-keresztény kultúrkörben elfogadhatatlan.

Rendkívül aggályosnak tartjuk a köztelevízió szerda esti híradását, amelyben a nyugati értékeket elutasító, közismerten antiszemita iráni ajatollahot, mint hiteles forrást idézik. Ali Hámenei szerint Soros György “gonosz, cionista-amerikai multimilliárdos", amit a közszolgálati híradó kritikai kommentár nélkül tolmácsolt. Ez a fajta szóhasználat a magyar szélsőjobboldali médiumokban a zsidózás egyik félreérthetetlen, bevett formája. Felháborító, hogy a  közszolgálati televízióban immár elfogadott az ilyen szalonképtelen antiszemita hangnem. Az ilyesfajta közbeszéd nem tolerálható, amit világossá kell tenni minden honfitársunk számára.

A magyar alaptörvény védi a lelkiismereti, szólás- és vallásszabadságot. Határozott véleményünk, hogy Magyarországon nem bűn sem zsidónak, sem cionistának lenni. Néhány hónap múlva az izraeli miniszterelnök a politikai cionizmus atyjának szülővárosába, Budapestre fog látogatni. Ettől függetlenül is fontosnak tartjuk, hogy az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) tartsa be a magyar kormány által az antiszemitizmus ellen meghirdetett zéró tolerancia elvét. A magyar kormánytól pedig elvárjuk, hogy az általa felügyelt médiumoktól követelje meg az alkotmányos alapelvek betartását. 

Kiadó: Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz)