Matolcsy fia szerint az Origo nem propagandaoldal

2017.06.29. 08:21 Módosítva: 2017.06.29. 08:22

Interjút adott a Magyar Időknek Matolcsy Ádám, Matolcsy György jegybankelnök fia, miután az általa vezetett Magyar Stratégiai Zrt. vette meg az Origót kiadó New Wave Media Group Zrt.-t.

Bank és média

Ahogyan megírtuk, az, hogy a New Wave Media a Matolcsy-unokatestvér és banktulajdonos Szemerey Tamás érdekköréből átkerül Matolcsy György fiához, részben annak is köszönhető, hogy Orbán Viktor nem nézi jó szemmel, ha a kormányközeli szereplők egyszerre tartanak fenn média- és bankérdekeltségeket. A New Wawe egyébként hivatalosan nem Szemerey Tamásé, hanem a fiával, és Matolcsy Ádámmal is jóban lévő Száraz István.

Matolcsy Ádám korábban fodrászszékeket gyártott, majd alig több mint másfél éve megvásárolta a Balaton Bútor Kft.-t. Ehhez a Növekedési Hitelbanktól kapott hitelt, amelynek tulajdonosa rokona, Szemerey Tamás. A százhúsz dolgozóval működő cég Matolcsy Ádám elmondása szerint nagy exportsikerekkel működik, ismert világcégeknek is gyártanak Svédországtól Ausztráliáig, Franciaországtól az Egyesült Államokig.

Matolcsy Ádám állítása szerint a vállalkozásai által termelt jövedelemből tudta megvásárolni a New Wave Media Group Zrt.-t, ami pénzügyileg a vételár kifizetésével, de főként nagymértékű hitelek átvállalásából áll. A New Wave Media Group Zrt.-nek több hitele is van, amelynek egy része a Növekedési Hitelbanktól felvett hitel,  így ezeket a jövőben Matolcsy Ádám fizeti. 

Arra a kérdésre, hogy kért-e tanácsot az édesapjától, Matolcsy Ádám azt felelte: a tranzakcióval kapcsolatban nem kért tőle tanácsot, de megkérdezte, hogy politikailag mekkora kárt okozhat neki a negatív médiavisszhang.

Matolcsy Ádám azt mondta, továbbra is konzervatív polgári hangvételű lesz az Origo. Szerinte csak az ellenzéki médiumok állították be az Origót úgynevezett propagandaportálnak, de ezt ő csak a konkurensek lejáratási kísérletének tartja.

Szerinte az Origo hangvétele korábban annyira kimért volt, hogy ahhoz képest  bármiféle elmozdulás heves reakciókat vált ki. Azt sem tartja kizártnak, hogy a cégcsoporton belül baloldaliak megszólítására is létrehoznak egy brandet.

A New Wave Media Group Zrt. porfóliójába több egyéb kiadvány is tartozik, így a Köpönyeg.hu és a Vs.hu is. Matolcsy Ádám egyelőre sem az egyes lapok jövőbeli sorsáról, sem személyzeti változásokról nem akart nyilatkozni.