Trump CNN-balhéja miatt fenyegettek meg halálosan egy újságírót

2017.07.04. 16:22
A New York Times szerzője kiderítette, ki készítette a kisvideót, amelyet Donald Trump twittelt ki nemrég, és amelyen az elnök összever egy embert, akinek a CNN tévécsatorna logója van a feje helyén.

Jared Yates Sexton író és politikai elemző vasárnap posztolta ki a Twitteren, hogy a Trump által híressé tett mémet, amelyet nehéz nem a sajtószabadsággal szembeni fenyegetésként értelmezni, egy HanAssholeSolo nevű Reddit-user készítette, ugyanaz, aki röviddel a mozgókép posztolása előtt Dávid-csillagokkal jelölte meg egy képen a CNN munkatársait. „Gondoljátok csak át. Előbb ezt posztolja, aztán egy mémet, amelyen Trump szétveri a csatorna embereit” – kommentálta az esetet Sexton, hozzátéve, hogy ugyanez a user korábban kijelentette, olyan számítógépes játékot szeretne, amelyben mexikóiakat lehet agyonlőni.

Sexton úgy kommentálja saját felfedezését: „Vagy én mentem utána jobban a mém hátterének, mint Trump stábja, vagy őket nem érdekelte, hogy egy totális rasszista áll mögötte. Rátok bízom a választást.”

A Georgia Southern University tanára arról is beszámolt, a leleplezése miatt rengetegen megfenyegették, amit nem tart függetlennek az elnök által a mémen is ábrázolt agressziótól. „Azoknak, akik szerint Trump megosztása mögött nincs semmi: csak az elmúlt órában ketten fenyegettek meg azzal, hogy meg fognak ölni egy Új Polgárháborúban.”

Végül egy 17 tweetből álló bejegyzésben írta meg, „milyen 2017-ben újságírónak lenni Amerikában”. Azt írta: amióta felfedte az információt, többen olyanokat mondtak neki, hogy „le akarnak lőni, meg akarnak fojtani, fel akarnak akasztani, ki akarnak lökni egy helikopterből. Egyesek azt feltételezték, zsidó vagyok, amiért egy antiszemita ellen szólaltam fel, mások szerint fajáruló vagyok. Most már neonáci oldalak cikkeznek rólam, és készült olyan videó is, amelyen Goebbels mondja nekem azt, ne feszegessem a türelme határait. Ugyanebben szerepel az a jelenet a Született gyilkosokból, amelyikben shotgunnal végeznek ki egy újságírót. Fórumokon a tweetjeim alatt újságcikk-részletek vannak olyan esetekről, amikor újságírókat öltek meg, brutális részletességgel.”

Sexton szerint „ezt a környezetet a Fehér Ház-beli ember teremtette”, és bár azt ő is elismeri, hogy a fenyegetések többsége üres, de úgy véli, „az emberek nem jól fogadják az ilyesmit”. Úgy gondolja, nem véletlen, hogy sokaknak az a júniusi eset jut eszébe, amikor egy férfi tüzet nyitott egy baseballedzésen, ahol politikusok is jelen voltak. „Tulajdonképpen igaza van, akinek ez ugrik be. Ilyen környezetben ilyesmik történnek. Nem kéne, hogy ez egy olyan ország legyen, amelyben az erőszakos ösztönöket próbálják előhívni. Hamarosan betelik a pohár. Valami növekszik ebben az országban, és ez a valami nagyon, nagyon csúnya.”

A Trump által posztolt mémre korábban a CNN is reagált. „Szomorú nap az, amelyiken az Egyesült Államok elnöke az újságírók elleni erőszakra buzdít. (…) Ahelyett, hogy első tengerentúli útjára, a Putyinnal való találkozójára készülne, az észak-koreai helyzet megoldásán vagy az egészségügyi rendszeren dolgozna, inkább gyerekesen viselkedik, mélyen a hivatalának méltósága alatti szinten. Mi továbbra is végezzük a munkánkat. Ő elkezdhetné végezni a sajátját.”

Ne maradjon le semmiről!