Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Egy magánnyomozó szerint a Fehér Ház és a Fox együtt gyártja a kamu híreket

2017.08.02. 08:51

Kedden pert indított egy Rod Wheeler nevű nyomozó a Fox televízió ellen, mert állítása szerint a csatorna a Fehér Házzal együtt működve közölt hamis riportot, írja az MTI. Wheeler ráadáasul a Fox bűnűgyi és rendőrségi szakértője, vagyis otthonosan mozog a csatornánánál.

Wheeler vádja szerint a Fox és a Fehér Ház hamis sztorit erőltetett, illetve megpróbálta a Demokrata Pártot  egy megoldatlan gyilkossággal összemosni. A nyomozó egyébként foglalkozott Seth Rich meggyilkolásának történetével, aki 2016-ban lőttek agyon az utcán Washingtonban. A rendőrség szerint fegyveres rablás állt a háttérben, de a Fox úgy tálalta a hírt, hogy Richnek azért kellett meghalnia, mert túl jó kapcsolatban volt a WikiLeaks nevű, kényes információkat szivárogtató portállal, sőt, a csatorna szerint leleplező dokumentumokat küldött Julian Assange-nak a demokraták belső ügyeiről és Hillary Clinton kampányáról.

A Fox ott lépett át egy újabb határt, hogy egy májusi műsorukban ez az összeesküvés elméletet tényként kezelték és az információt forrásának Wheelert adták meg, aki azonnal tagadta az egészet. A nyomozó tagadja ha bármikor is egyértelműen ilyet állított volna, és állítása szerint ez a rész is csak azért került bele a Fox műsorába, mert Donald Trump ragaszkodott hozzá. Ami sokkal súlyosabb, hogy Wheeler szerint

az egész összeesküvés-elméletet azért erőltette a Fehér Ház és a Fox, hogy eltereljék a figyelmet az orosz befolyásszerzésről a legutóbbi amerikai választásoknál.

A Fox természetesen tagadja, hogy az orosz kapcsolat elmaszatolása miatt mutatták volna a riportot, és inkább Wheelerre mutogatnak, hogy ellentmondásos nyilatkozatokat adott az ügyről. A Fox mellett a Fehér Ház is tagad.

A Fox az Egyesült Államok legnagyobb tradicionálisan konzervatív, republikánus médiacége, ami rendszeresen komoly kritikákat kap a kiegyensúlyozatlan, szakmaiatlan vagy éppen propagandista hírszerkesztésük miatt. Miközben Amerikában épp most tették meg az első lépést a kormány és a média állítólagos összefonódásai ellen, itthon a magyar kormányhoz köthető oligarchák (Matolcsy Ádám, Andy Vajna, Mészáros Lőrinc) kezében összpontosul a hazai média háromnegyede.