Ármin, Pálma
9 °C
28 °C

Százezer euró kártérítést ítéltek meg Katalin hercegnő félmeztelen fotói miatt

2017.09.05. 17:11
Összesen 100 ezer euró (30,6 millió forint) kártérítést ítélt meg Vilmos hercegnek és feleségének, Katalin hercegnőnek egy francia bíróság, valamint a Closer című francia pletykamagazinhoz kötődő hat személyt talált bűnösnek magánszféra megsértése vádjában a hercegnő félmeztelen fotóinak 2012-es közlése miatt.

A Párizshoz közeli Nanterre bírósága három fotóst, valamint a magazinhoz kötődő három vezető beosztású személyt talált bűnösnek az ügyben. A keddi döntés értelmében két párizsi székhelyű fotósnak, a Closer egyik hajdani szerkesztőjének, valamint a magazint kiadó vállalatcsoport vezérigazgatójának együttesen 50 ezer euró kártérítést kell fizetniük Katalin hercegnőnek és ugyanekkora összeget a férjének, Vilmos hercegnek. A megítélt összeg jócskán elmarad a hercegi pár által követelt 1,5 millió euró kártérítéstől, írja az MTI.

Ugyanakkor a bíróság a maximális, fejenként 45 ezer eurós bírság megfizetésére kötelezte Laurence Piau-t, a Closer főszerkesztőjét és Ernesto Maurit, a magazint tulajdonló Mondadori olasz kiadói csoport vezérigazgatóját, a Mondadori francia leányvállalatának elnökét.

Vilmos és Katalin egy magánbirtokon pihent a dél-franciaországi Provence-ban, amikor a fotókat távolról, teleobjektívvel készítették. A Closer 2012 szeptemberében közölte a felvételeket, amelyek megjelenése nagy botrányt kavart Nagy-Britanniában.

Nem sokkal később a hercegi pár a magánszféra megsértése miatt büntetőfeljelentést tett Nanterre ügyészségén, és bírói végzéssel betiltották a fotók további megjelenését. Az ügyben hat ember - köztük három párizsi székhelyű fotós, a Closer egyik szerkesztője, valamint igazgatója, és a magazint kiadó vállalatcsoport vezérigazgatója - ellen emeltek vádat a francia hatóságok.

A hercegi házaspár hétfőn jelentette be, hogy Katalin cambridge-i hercegnő a harmadik gyermekét várja.