Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A bíróságon trükközik Vajnáék rádiója és a Médiatanács

2017.09.29. 18:07

Andy Vajna és a Rádió 1 már jó ideje az országos terjeszkedésen dolgozik, azonban hiába kedvez nekik minden alkalommal a Médiatanács, Békéscsabán egy helyi rádió bíróságig vitte az ügyet. Mint a 24 cikkéből kiderül, Vajnáék hibásan pályáztak a békéscsabai 88,9 frekvenciára, az NMHH mégis őket hozta ki győztesnek, nem pedig a helyi rádiót 20 éve üzemeltető céget. Most viszont fordulat jöhet az ügyben, ugyanis maga a Médiatanács kérte, hogy függesszék fel 30 napra a bírósági eljárást, amivel meg tudják akadályozni, hogy a bíróság hivatalos is kimondhassa, hogy csaltak a frekvenciapályázat elbírálásával.

A Médiatanács azzal indokolta a felfüggesztés kérését, hogy a Rádió 1-et birtokló Radio Plus Kft-nél hamarosan ügyvezetőváltás lesz. Ez viszont azt jelenti, hogy a Médiatanácsnak vizsgálnia kell, hogy ki kell-e zárni Vajnáékat az eredeti pályázatból, amiből ugyebár éppen a kizárólag fideszes tagokból álló NMHH hozta ki őket győztesnek. Mindezt úgy, hogy egyáltalán nem biztos, hogy ez a váltás megtörténik, Mohay György bíró mégis a felfüggesztés mellett döntött.

Ezzel a húzással ugyan lehet, hogy a Médiatanács mégis kizárná Vajnáékat a pályázatból, de cserébe a bíróság sem tudná kimondani, hogy a szabálytalan pályázatuk ellenére mégis győztesnek hozta ki a Médiatanács a céget a helyi rádióval szemben. A háttérben ráadásul már egy B terv is körvonalazódni látszik, ugyanis a Radio Plus Kft. bejelentette, hogy egy másik helyi rádióval, a Csaba Rádióval szövetkezve nyújt be kapcsolódási kérelmet, vagyis más frekvencián sugároznának Békéscsabán. Raádásul a 104,0 MHz-ért a Csaba Rádió jóval kevesebbet fizet, mint a 88,9-ért a bíróságig menő Interax Kft.

Az is kiderült, hogy Médiatanács nem csak a 24 esetében tartott vissza közérdekű adatokat, hanem az Interax ügyvédjének sem biztosított teljes körű betekintést Vajnáék pályázati anyagába, pedig erre a törvény kötelezi. Az Interax ez ügyben is pert indított a Médiatanács ellen.