Az MTVA szemrebbenés nélkül hamisítja saját adatbázisát

2017.10.13. 16:15
Az Átlátszó.hu szerette volna megtudni, hogy mi a helyzet az MTVA és a Strategopolis között kötött szerződéssel, mire a közmédia először úgy tett, mintha nem tudná, miről van szó, majd meghamisította a saját adatbázisát.

Az oknyomozó portál azért érdeklődött a Strategopolis Kft.-vel kötött szerződésről, mert a Giró-Szász András volt kormányszóvivőhöz köthető cég az, amelyikkel az MTVA arra szerződött, hogy komplett hírblokkokat állítsanak elő. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az MTI-ből érkező, gondosan leválogatott híranyagokat az MTVA-ban rögzítik, majd eljuttatják a szerződött rádiós partnerekhez, akik ennek azért örülnek, mert olcsóbban megkapják azokat a kötelezően műsorba adandó hírblokkokat, amiket ennek híján saját maguknak kellene előállítani hírszerkesztővel, hírolvasóval, stúdióidővel, nagyobb költséggel. Mindenki jól jár, a rádiók spórolnak, a kormánypropaganda meg terjed. 

Az Átlátszó infói szerint 2014-ben 27 piaci szereplőnek volt ilyen szerződése, 2016-ban viszont a HVG már 31 rádióról és 49 frekvenciáról írt, a 2017-es számok viszont nem elérhetők, mert az MTVA-tól hiába kérték ki azokat közérdekű adatigénylés keretében, azt a választ kapták, hogy

az Önök által megadott információk, adatok alapján a nyilvántartásunkban szerződés nem azonosítható, amelyre tekintettel az Önök megkeresésének eleget tenni nem tudunk.

Kikérték hát 2011-ig visszamenőleg az MTVA–Strategopolis szerződéseket, és ugyan nem egyből, de csak eljutottak a kérdéses szerződésekig – az MTVA ugyanis online elérhetővé teszi a szerződéseit egy nem kereshető pdf file-ban, minden bizonnyal azért ilyen formátumban, mert így a kevésbé lelkes vagy kitartó sajtómunkásokat el lehet riasztani az éppen 95 oldalas dokumentum böngészésétől, amiben ad hoc, semmiféle rendezési elvet nem követve szerepelnek a bejegyzések. Az Átlátszónál először a 2017. júniusi adagot nézték át, amiben csak 2014-re és 2015-re vonatkozó Strategopolis-szerződéseket találtak, ami azért furcsa, mert ez a lista rendszeresen frissül. Az új szerződések eddig a táblázat végére kerültek, ott viszont sem 2016-ra, sem 2017-re vonatkozóan nincs nyoma a cég és az MTVA közös bizniszének.

A júliusi frissítés után viszont jött a meglepetés: csak benne van a 2016-os Strategopolis-sor, igaz, ez azután került bele, hogy az Átlátszó rákérdezett, és nem is a végére, hanem szépen visszadátumozva, a 74. oldalra. Oda, ahol addig egy másik céggel kötött tanácsadói szerződés szerepelt, azaz az MTVA nem beillesztett egy újabb sort a táblázatba, hanem simán átírt egy már létező szerződésről szólót, ezzel eltüntetve dr. Balogh Júlia szakértői és kreatív produceri tevékenységét, és az azért kifizetett 12 millió forintot. A konkrét sor előtt és után minden változatlan.

Az Átlátszó még egy furcsaságot is észrevett a szerződések listájában, ami lehet elírás is akár: a Forma–1-es Japán Nagydíjra egy 378 ezer japán jen értékű szerződést kötöttek, amit átszámítva 84 millió forintnak számoltak el. Nem rossz, csak éppen kicsit sok: az MTVA 222 HUF/JPY árfolyamon számolt 2,22 helyett, ejnye. Remélhetőleg a japánok visszautalták a különbözetet.