Edit
9 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Dirk Gerkens első fokon 120 millióval lóg az RTL-nek

2017.10.17. 15:36
Információink szerint ma délelőtt ítéletet hirdetett a bíróság a Dirk Gerkens kontra RTL Magyarország perben, amit a TV2 jelenlegi, az RTL egykori vezérigazgatója indított előző munkahelye ellen. Az elsőfokú ítélet értelmében Gerkensnek 120 millió forintos kártérítést kell fizetnie az RTL Magyarországnak.

A pert Dirk Gerkens 2015-ben indította az RTL ellen, miután onnan – véleménye szerint jogtalanul – elbocsátották. Gerkens a kirúgása miatt elmaradt munkabérére és egyéb járandóságaira tartott igényt úgy egymillió euró, azaz 300 millió forint (meg az apró) értékben. Gerkens 14 évet húzott le az RTL-nél, ahonnan először rendes felmondással távozott, de amikor perelt, a tévétársaság belső vizsgálatának lezárultával azt korábbi munkáltatója rendkívüli felmondássá változtatta.

Gerkens többek között azt kérte a bíróságtól, hogy mondja ki: az RTL Magyarország jogtalanul mondta fel a határozott idő lejárta előtt munkaszerződését, illetve azt is, hogy előző munkaadója azért diszkriminálta, mert külföldi állampolgár. Erre válaszul az RTL rendkívüli felmondássá minősítette át a szerződésbontást, és ellenkeresettel élt. Információink szerint többek között azzal vádolták Gerkenst, hogy a feleségét céges költségen szállítatta, olyan éttermi számlákat számolt el, amikhez nem volt joga, és további gazdasági jellegű szabálytalanságokat követett el, például produkciós programköltségekkel élt vissza.

A mai ítélethirdetésen a bíró Gerkens keresetének minden pontját elutasította, viszont az RTL ellenkeresetének több pontját hagyta, és mintegy 120 millió forintos kártérítés megfizetésére kötelezte a TV2 jelenlegi vezérigazgatóját, aki minden bizonnyal fellebbezni fog az ügyben.

Az RTL nem kívánta kommentálni értesüléseinket, Dirk Gerkens pedig ügyvédje útján azt üzente az Indexnek, hogy nem a sajtó nyilvánossága előtt akarja a jogvitáját lefolytatni . Ennek ellentmond, hogy az ügyrő számos alkalommal nyilatkozott, páldául nekünk is. Idén márciusban ezt mondta egy interjúban:

Hogy áll a pere az RTL-lel?

Halad. Márciusban lesz a következő meghallgatás, de szerintem hamar vége lesz, és számomra kedvező döntés születik. A pert azért indítottam ellenük, mert nem tartották be a szerződésem feltételeit, és nem fizették ki nekem azt az összeget, ami járt volna.

Nagyobb összegről van szó?

Ami a magyarországi részét illeti, nem, de a luxemburgi igen, az nagyobb összeg. Ez a per is két részből áll, csak az első része van itt. Ha ezt megnyerem, mehetek Luxemburgba a második körre.

Update: Cikkünk pontatlanságait Dirk Gerkens ügyvédjének kérésére pontosítottuk.