Sára, Márió
-4 °C
4 °C

Újra kiderült: a Mediaworks jogsértően záratta be a Népszabadságot

nepszabadsag
2017.11.13. 15:26

A munkaügyi bíróság döntése után újabb bírósági ítélet mondta ki, hogy jogsértően működött a Mediaworks, amikor a Népszabadságot bezáratta tavaly októberben, áll a TASZ hétfői közleményében.

A Társaság a Szabadságjogokért által indított eljárásban Fővárosi Törvényszék Cégbírósága kimondta, hogy a Népszabadságot bezáró Mediaworks nem biztosította a munkavállalók képviseletét a társaság felügyelőbizottságában, vagyis abban a szervben, amelyik a lap bezárásáról döntött.

Danó Annát 2016 júniusában választotta meg a Népszabadság alkalmazottait képviselő üzemi tanács arra a feladatra, hogy küldöttként képviselje a munkavállalókat a Mediaworks felügyelőbizottságában. A Mediaworks azonban az üzemi tanács kifejezett kérése ellenére sem tette lehetővé Danó Annának, hogy részt vegyen a felügyelőbizottság ülésein.

A cégbíróság most megállapította, hogy a testület így jogszerűtlenül működött. Ez a jogsértő helyzet állt fent akkor is, amikor a felügyelőbizottság a Népszabadságot bezáratta, tehát

a döntést egy jogellenesen működő testület hozta meg.

Mediaworks azzal védekezett, hogy  a cég átalakulását követően megszűnt az üzemi tanács, és így a munkavállalók képviseleti jogosultsága is.  A cégbíróság ezt az érvet azonban nem fogadta el, mert nem választottak új üzemi tanácsot. A bíróság megállapítása szerint az üzemi tanács jogszerűen működött tovább, így Danó Annának ott kellett volna ülnie a felügyelőbizottságban.

"Igazunk van, lapunk már nincs. A cég számára pedig vállalhatónak bizonyult ez a jogsértés a Népszabadság felszámolásáért" – nyilatkozta korábban Danó Anna. A mostani eljárásban az ügyvédi képviseletet a TASZ megbízásából Dr. Nagy-Baranyi Nóra ügyvéd látta el.