Berendezkedett női kollégái zaklatására Amerika kedvenc műsorvezetője

2017.11.30. 11:16

Tegnap beszámoltunk róla, hogy az amerikai médiát újabb zaklatási botrány rázta meg: az NBC kirúgta Matt Lauert, a tévécsatorna hírműsorainak vezető arcát, a legnézettebb reggeli műsor vezetőjét, akit többen is szexuális zaklatással hozták összefüggésbe.

Mint arról cikkünkben beszámoltunk: a Variety és a New York Times újságírói hónapok óta dolgoznak leleplező anyagokon, amikben több tucat korábbi áldozatot szólaltattak meg. A Variety cikke már megjelent, ez alapján foglaljuk össze, hogy mit művelt hosszú éveken keresztül Matt Lauer, aki tévés imidzsét arra építette, hogy ő Amerika rendes, kedves apukája, a színfalak mögött azonban ezzel gyökeresen ellentétesen viselkedett. 

A lap cikkéből az rajzolódik ki, hogy Lauernek jól kialakult módszere volt arra, hogy hogyan intézze ügyeit.

Lauer házas volt, az egész országban ismerték az arcát. A Variety szerint Lauer választása azért esett munkatársaira, mert így biztos lehetett benne, hogy áldozatai nem mernek felszólalni ellene, és minden titokban marad.

Lauer módszereiről a következők derültek ki:

  • Lauer annyira berendezkedett a cégen belüli zaklatásokra, hogy volt az asztalán egy gomb, amivel be tudta zárni irodája ajtaját. Ezzel biztos tudott lenni benne, hogy senki sem nyit rá. Két nő is megerősítette a lapnak, hogy Lauer ilyen helyzetben zaklatta őket. 
  • Többen beszéltek arról is, hogy a szakmán belül szégyen volt, ha valakit Matt Lauer nem kedvelt, ezzel a helyzettel pedig többször vissza is élt. Utazott a csinos, fiatal kollégákra, akikkel éreztette is, hogy segíteni és gátolni is tudja a szakmai előmenetelüket – annak függvényében, hogy hogyan bánnak vele.
  • Egyszer egy szexuális segédeszközt ajándékozott egy kolléganőjének, amihez mellékelt egy kártyát. Ezen részletekbe menően leírta, hogyan használna a nőn a segédeszközt.
  • Az is előfordult, hogy egy kolléganőjét a hotelszobájába invitálta, levette a nadrágját, és megmutatta a péniszét, majd szemrehányást tett, amiért a nő nem szexelt vele.
  • Többször is előfordult munka közben, hogy arról beszélt, melyik kolléganőjével mennyire szeretne lefeküdni.

A Variety szerint Matt Lauer éves fizetése elérhette a 25 millió dollárt. Az NBC ragaszkodik azon állításához, hogy húsz év alatt most először érkezett hozzájuk panasz Lauer viselkedésével kapcsolatban. Lauer volt viszont az egyik aranytojást tojó tyúk, a legnézettebb reggeli műsor közkedvelt vezetője, akit mindenáron védtek, és mindent megtettek azért, hogy továbbra is boldog legyen.

A munkatársak mind arról nyilatkoztak, hogy évek óta beszédtéma volt Lauer viselkedése, illetve az, hogy gyakran hívja női kollégáit ilyen-olyan indokokkal a hotelszobájába. Ezért fordulhatott elő, hogy Lauert 2012-ben elkísérte a londoni olimpiára a felesége, valószínűleg azért, mert a nő tudhatott férje viselt dolgairól.

Matt Lauer az ügy kirobbanása óta nem adott ki semmilyen nyilatkozatot, és a sajtósa sem reagált a különböző megkeresésekre.

Tévés munkája utólag egészen más fénybe kerül. A Daily Show készítői 2012-ből előkerestek egy szegmenst a Today Show-ból, ami a munkahelyi zaklatás témájával próbál viccelődni. Ebben először pont Lauer az áldozat, az egyik kollégája egy papírlappal üt a fenekére. Lauer azt mondja, hogy mivel képi bizonyíték van az esetről, ezért nem érti, hogy kollégája miért tagadja le a dolgot. Ha valami rosszat csinált, akkor vallja be, és kérjen bocsánatot. Ezt Lauer a saját ügyében azóta sem tette meg.

A lent látható videó további érdekessége, hogy az adásban épp Dustin Hoffman volt a vendég, akinek kikérik a véleményét szexuális zaklatási ügyben, és aki aztán egy szóviccel igyekszik kivágni magát a helyzetből. Néhány hete mi is beszámoltunk a Dustin Hoffmant ért zaklatási vádakról.

Szintén más megvilágításba kerül utólag az az interjú, amit Lauer Bill O’Reillyval készített. Az amerikai műsorvezetőnek ugyanis szintén szexuális zaklatási botrány miatt kellett távoznia. Kettejük között több hasonlóságot lehet felfedezni, mindketten a csatorna legismertebb és legtöbb pénzt hozó arcai voltak, akik hatalmukkal sorozatosan visszaéltek, de mindezt a csatorna elnézte nekik, mert a profit fontosabb volt. 

Az interjúban Lauer azt mondta O’Reillynak, amit most saját magának is feltehet:

„Gondoljon azokra a nőkre, akik nyilvánosságra hozták panaszaikat a csatornájuk legnagyobb sztárjával szemben. Gondoljon bele, mennyire félelmetes helyzet lehetett ez. Nem gondolja, hogy ez világosan mutatja, hogy milyen erős negatív érzéseik voltak önnel szemben?"