Stefánia
0 °C
3 °C

Van, hogy a kollégák megcsúsznak egy kicsit

2017.12.15. 21:12

Egy ideje a szokásosnál is feltűnőbb, hogy a Magyar Távirati Iroda máshogy kezeli az ellenzéket, mint a kormánypártokat és a kormányt. Az MTI ugye egy adófizetők pénzéből működő, közszolgálati, törvényileg függetlennek, pártatlannak és objektívnek szánt hírügynökség. Azaz ilyennek kellene lennie. Az ellenzéki pártok sajtótájékoztatóiról viszont sokkal lassabban és hátrányosabb tálalásban adnak ki híreket. Erről írtunk már mi is, és október 23-a után (aznap szintén látványos volt az ellenzék diszkriminálása) egy sor kérdést (ezek a cikk alatti keretes írásban láthatók) elküldtünk a közmédia sajtófőnökének. Többször is. Míg végül másfél hónap elteltével megkaptuk a választ, miszerint 

Semmiféle akarat vagy tendeciózusság nem áll az Ön által kérdezettek hátterében. Egyszerű kapacitásbeli csúszások csupán: van, hogy egy nemzeti ünnep eseményei, vagy felszólalói, és a mondanivalójuk azonnal megjelenik az MTI-ben (ez a gyakoribb). De van, hogy a kollégák megcsúsznak egy kicsit a híranyagok kiadásával (ez a ritkább). Ennyi az egész, nem több.

Ehhez képest a most pénteki jobbikos tüntetésről az esemény vége után több mint két órával adtak hírt. Az egy órával később kezdődött fidelitasos rendezvényről ("Fáklyás megemlékezést tartott a Fidelitas az üldözött keresztényekért") háromnegyed órával előbb sikerült beszámolniuk, mint a kormányt bíráló tüntetésről.

Tudni kell még azt is, hogy az MTI az általa fontosabbnak tartott eseményekről általában viszonylag gyorsan, úgynevezett rövidhíreket szokott kiadni. Elvileg itt sem lehetne diszkriminálni. A jobbikos rendezvényről ilyet nem adtak. De hogy az MTI működésének abszurditását és kirekesztő jellegét megmutassuk, idemásoljuk a pénteken kiadott, egyéb, belföldi vonatkozású MTI-rövidhírek címeit, listáját:

 • RÖVIDHÍR - Átadták a református egyetem új épületét
 • RÖVIDHÍR - Országos rekorddal zárult a Kodály nyomában országos online zenei játék
 • RÖVIDHÍR - Gulyás Gergely: az eredményekről és a biztonságról szól majd a Fidesz kampánya
 • RÖVIDHÍR - Tőkés László a temesvári forradalom évfordulóján: Romániában folytonos a visszarendeződés
 • RÖVIDHÍR - EU-csúcs - Orbán: köszönet a nemzeti konzultációban részt vevő magyaroknak
 • RÖVIDHÍR - Megkezdődik a kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet korszerűsítése
 • RÖVIDHÍR - Átadták az M85-ös gyorsforgalmi út Csornát elkerülő szakaszának második ütemét
 • RÖVIDHÍR - Az 56-os forradalom után meghurcolt papokról tartanak konferenciát a parlamentben
 • RÖVIDHÍR - Mintegy 47,5 millió eurós beruházással bővítette móri gyárát az autóipari Adient
 • RÖVIDHÍR - Budapesti campusszal bővült az Apor Vilmos Katolikus Főiskola
 • RÖVIDHÍR - Kövér: az új hatalmasok megsemmisítenék az emberek identitását
 • RÖVIDHÍR - FM: új védjegy garantálja a magyar hal minőségét
 • RÖVIDHÍR - Czibere: 39 milliárd forintos bértámogatás a megváltozott munkaképességűek
 • RÖVIDHÍR - Rétvári: minden patika csatlakozott az elektronikus szolgáltatási térhez foglalkoztatására
 • RÖVIDHÍR - KSH: októberben gyorsult az építőipari termelés növekedése.

A kormányt szapuló ellenzéki tüntetés viszont nem ért rövidhírt. Ennek és a hírek lassú kiadásának (más szóval: visszatartásának) az a jelentősége, hogy egy csomó szerkesztőség, blog, az ingyenes MTI-t használja olyan esetekben, amikor nem tud valahova saját tudósítót küldeni. Nos, ilyenkor ezek a szerkesztőségek (nem sok van már, a legtöbb vidéki napilap például ugye már közvetlen kormánybefolyás alatt van) később kapják meg a várt hírt, és vagy nem foglalkoznak már vele, vagy - mondjuk egy rádió esetében a műsor- és üzemidő korlátai miatt - sokkal kevesebb idő marad egy hír életben maradásához.

De nem csak a késleltetett kiadás aggályos. Ha csak a pénteki, jobbikos tüntetést nézzük,  az elmondható, hogy az MTI nem vitte túlzásba az esemény fotós dokumentációját sem. Nyolc képet adtak ki, ami - innentől Hernádi Leventét, a képszerkesztőnket idézzük - kilóra megvan, ha mérlegen akarjuk mérni a dolgot. A nyolcból egy-egy kocka jutott a tüntetés alakjainak. Vona Gábor: 2 kép (színpadi), Fekete-Győr András (Momentum) 1 kép, Juhász Péter (Együtt) 1,5 kép. Aztán két fotó a tömegről, hátulról, amikre rá lehet fogni, hogy kipipálták velük a helyszíni képeket, hiszen felismerhető rajtuk a Fidesz székháza a háttérben, de képszerkesztőként nem tudok olyan cikket elképzelni, amiben illusztációnak tudnám használni akármelyiket. Egyszerűen semmi nem áll össze rajtuk. Bár ez csak szigorúan személyes véleményem. lehet, hogy valakinek pont az tetszik, hogy igazán semmit nem mutatnak, csak majdnem. És van egy darab tömegkép, amin szemből láthatók a tüntetés résztvevői. Vona Gáboron kívül nem készült kép másik szónokról. Szóval, ha két szóban kéne jellemezni, akkor: a kötelező minimum.

Ebbe így igazán nem lehet belekötni, de érdekes kontrasztba állítani egy másik képcsokorral, amit szintén péntek este adott ki az MTI,  a már említett fidelitasos fáklyás megemlékezésről. A nagyjából 20-30 ember részvételével tartott eseményről (a képek alapján becsültem) szintén nyolc fotót adtak ki. Van köztük minden beszélőről egy, a tömeg egy kocka kivételével minden képen szemből látható (ezen azért rugózok, mert a szembenézés, mint vizuális elem adja általában a hírképek erejét, hangulatát), de ahol nem, ott is van benne koncepció. Ha két szóval kéne jellemeznem, akkor a Fidelitas-képek hangulata inkább mesterkélten emelkedett. Nehezen összehasonlítható azzal, ahogy a Jobbik rendezvényét bemutatták.

Ezeket kérdeztük október végén a közmédia sajtófőnökétől

Többen észrevettünk egy furcsaságot az október 23-i események, hírek MTI-tálalásával kapcsolatban, erről lenne pár kérdésünk. Úgy tudom, a kollégák már kerestek az ügyben, de nem kaptak választ.

 • Miért van az, hogy a különböző időpontokban tartott ellenzéki eseményekről az MTI csak órákkal azok vége után, nagyjából egyszerre számolt be, miközben Orbán Viktor beszédéről annak időtartama alatt is 5-6 hír jelent meg?
 • Miért nem számolt be az MTI rövidhír formájában az ellenzéki eseményekről is azok időtartama alatt?"

A hétvégén (ez október 23 után volt) ismét szembetűnő volt, hogy az ellenzéki pártok sajtótájékoztatóiról - a fideszes eseményekhez képest mindenképp - órákkal később mennek csak ki a hírek. Tisztában vagyok a hírügynökségi hírek feldolgozásának folyamatával, és tudom, hogy nem a hírek, tudósítások beérkezése illetve azok hagyományos ügymenet szerinti szerkesztése indokolja ezeket a késéseket. És természetesen vannak megbízható információink a késlekedések okairól, de szeretném hivatalosan is megkérdezni, hogy

 • Mi ezeknek a rendszeres, trendszerű és egyoldalú, az ellenzéki pártok kárára megvalósuló késéseknek az oka?
 • Hányan és milyen beosztásban dolgozó emberek látják/nézik/szerkesztik megjelenés előtt a kormánypárti és az ellenzéki híreket?
 • Látja/ellenőrzi/szerkeszti-e az ellenzéki híreket bárki, aki nem az MTVA vagy az MTI munkavállalója?
 • Van-e bármilyen hivatalos vagy nem hivatalos utasítás/útmutatás arra vonatkozóan, hogy a hivatalos, ügyeletben lévő szerkesztőkön kívül kinek kell látnia/jóváhagynia az ellenzéki híreket megjelenés előtt?
 • Ha van, szeretném tudni ezeknek az embereknek a pozícióját.

Mivel a közpénzekből működő, pártatlan és független, törvényekben rögzített közszolgálati tájékoztatással kapcsolatosak a kérdéseim, remélem, nem kell emlékeztetnem arra, miért tartom a demokratikus, átlátható nyilvánosság szempontjából relevánsnak a kérdéseimet és reménybeli válaszait.