A köztévé 5,74 milliárd forintért vett focit a pénzünkön

2017.12.28. 08:39

Szeptember óta szerettük volna tudni, mennyibe fog kerülni az adófizetőknek a Bajnokok ligája-mneccsek közvetítése, akkor derült ki ugyanis, hogy az MTVA újabb hároméves szerződést között az UEFA-val. Az európai labdarúgó szövetség a jogok értékesítésekor több mindent figyelembe vesz, pl. milyen nézőszám várható, vagy milyen adón (szabadon fogható, kábel, prémium kábel) lehet majd látni a meccseket, amiket két csomagba sorolva kínálják eladásra.

Az egyik, az A-kategóriás az, amiben a partner megválaszthatja, mit közvetít az adott játéknapról, és övék a döntő is, a B jelűben meg a kevesebbet fizető partnernek marad, ami marad. Ez addig, míg a meccsek egységesen 20:45-től kezdődtek, nem okozott különösebb problémát, hiszen jutott a B-csomag jogdíjtulajdonosának is értékes tartalom. 2018-tól mindez megváltozik.

Az UEFA a keddi és a szerdai játéknapon is két időpontot tűzött ki, 19:00 és 21:00 órai kezdettel is lesznek meccsek, ami potenciálisan azt jelenti, hogy egy-egy játéknapról akár hat meccset is láthatunk élőben az M4 Sporton és a Sport televízió helyett a B jelű csomagra nem tőél nagy meglepetésre bejelentkező Spíler TV-n. Az Andy Vajna tulajdonában levő Spíler TV így a Premier League jogai mellé egy újabb, potenciálisan nagy érdeklődésre számot tartó tartalmat húzott be annyi pénzért, amennyivel a piacról és reklámbevételekből élő Sport televízió nem tudott versenyezni.

Amikor szeptemberben a 444 infói nyomán tippelgettünk, azt írtuk, hogy az új csomagokért az MTVA 5 millió, a Spíler TV tulajdonosa, a TV2 4,5 millió eurót ajánlhatott éves szinten, azaz átszámítva az UEFA három év alatt úgy 9 milliárd forinos bevételre számíthat a magyar piacról. A Spíler által kifizetett összegről nincs tudomásunk. de a HVG rálelt az MTVA honlapján közzétett, 5 millió forintot meghaladó szerződések (nem kereshető, életünket megkeserítő formában közzétett) listájában erre:

Screen Shot 2017-12-28 at 8.32.43.png

Azaz csak az MTVA 5,74 milliárd forintot fizetett a jogokért az UEFA-nak három évre. Ez azért nem kevés pénz, és nem, nem fogjuk lélegeztetőre átszámolni, bármilyen csábító is, hiszen ez egy korábbi Orbán-kinyilatkoztatás manifesztációja csupán: a miniszterelnök korábban jelezte, hogy a fontos meccseknek az állami sportadón a helye.