Európai sajtódíjra jelölték Panyi Szabolcsot, az Index újságíróját

2018.02.09. 18:35

Az Index.hu egyik tavalyi cikke is felkerült a European Press Prize elnevezésű díj shortlistjére. Panyi Szabolcs kollégánk a Moszkva kavarása áll a budapesti metrókáosz mögött című cikkével került a döntősök közé, amelyben a budapesti metrókocsi-felújítás mögötti orosz befolyásról írt.

A cikk elsőként a VSquare.org visegrádi régiós nonprofit oknyomozó oldalon volt olvasható, angolul, majd később az Indexen is megjelent, immár magyarul.

A díjat évente osztják ki négy kategóriában, amelyek közül Panyi Szabolcs cikke az oknyomozó riportok között került a legjobb hat írás közé. A díjat a szervezet meghatározása szerint az a cikk kapja meg, amelynek szerzője (vagy szerzői) a legtöbbet tette (vagy tették) meg azért, hogy egy, a közvéleményt foglalkoztató, vagy arra tartozó ügyben a tényeket előássa (vagy előássák).

2015-ben Dezső András kollégánkat A nagy Oroszország kovácsolta frigy című, Kovács Béla KGB-kapcsolatairól szóló írásáért jelölték a díjra. 2016-ban Vorák Anitát, a Direkt36 újságíróját, 2017-ben pedig az Átlátszó szerkesztőségét, valamint a Panama Papers magyar vonatkozású aktáit feldolgozó Direkt36-ot jelölték.

A European Press Prize elnevezésű díjat 2012-ben osztották ki először. Alapítóinak célja egyszerű: kitüntetni a legjobbakat és arra sarkallni az európai újságírókat, hogy még jobbak legyenek, hiszen a független és kritikus újságírók a demokrácia őrzői, a minőségi újságírás pedig a civilizált társadalmak egyik legfőbb ismertetőjele.