Jenő
-3 °C
6 °C

444: A háttérből a Fidesz finanszírozza a Népszavát

2018.03.09. 11:27

A 444.hu úgy tudja a miniszterelnök környezetéből érkező forrásoktól, hogy az egykori MSZP-pénztárnokkal, Puch Lászlóval Orbán Viktor személyesen egyeztetett a Népszava finanszírozásáról azon a hatvanpusztai majorságon, amelyet Mészáros Lőrinc bérel. Mint írják, ez után vásárolhatta vissza a Népszavát Puch László egyik cége, annak ellenére, hogy korábban már egyszer kikerült a tulajdonából.

A vásárlás után Puch László egy egykori népszabadságos, ma már népszavás újságíró szerint azt mondta a szerkesztőségnek, "van pénz", jó újságot kell csinálni, "de ha lehet, az Orbán-családot ne bántsuk. Egyből tudtam merről fúj a szél. Amikor 2014-ben Pecina ünnepélyesen átvette a Népszabadságot a Corvin moziban, szóról szóra ugyanezt mondta."

A 444 felidézi, eddig csak pletykák keringtek arról, vajon miért vásárolta vissza Puch a fél évvel korábban eladott médiacéget. Az eladás után úgy tűnt, a liechtensteini XXI Centruy Invest AG fogja megvenni a Geomédiától a lapot, de aztán kiderült, hogy a vállalatot Magyarországon Tombor András, Habony Árpád egyik emberének ügyvédje képviseli. Tombort ezután le is vették az ügyről, a 444 szerint azért, mert Orbán Viktor "úgy akart befolyást szerezni a Népszava felett, hogy a valódi tulajdonos és annak szándéka háttérben marad", mivel "a Népszabadság bedöntése után pedig nem akarta, hogy a Simicska-kézben maradt Magyar Nemzet legyen a legolvasottabb napilap a piacon".

Orbán és Puch állítólagos találkozójáról a miniszterelnök sajtósa nem nyilatkozik, Puch pedig a 444 kérdésére annyit reagált, "ezt önök biztosan jobban tudják", és elmondta, csak "meg kell nézni a Népszavát, hogy ellenzéki-e, és ha igen, onnantól kezdve nincs értelme firtatni, hogy milyen forrásból él meg", majd letette a telefont.

Mindenesetre miután Puch újra megvette a lapot a Vasárnapi Híreket is kiadó céget, a Népszava 2017 februárjában 17 újságírót vett át a régi népszabadságos stábból, és 110 millióval megemelték a kiadó alaptőkéjét is: ilyen nagy munkaerő-felvétel nagyon ritka a magyar médiapiacon, az emelés pedig hatalmasnak számít, főleg attól a Puchtól, aki korábban alig költött a lapra.

Azóta rengeteg állami hirdetés jelent meg a lapban: a két legnagyobb hirdető az MVM és a Szerencsejáték Zrt., a kormány 100 millió forintért hirdette a kormány a Nemzeti Konzultációt a kiadónál, többért mint a Demokratában vagy a Figyelőben - írja a 444. A HVG szerint az állami hirdetések a teljes hirdetési bevétel 56 százalékát teszik ki a Népszavában, de a Vasárnapi Hírekben is 44 százalékos az arány. A Vasárnapi Hírek főszerkesztője az év végén fel is mondott a kormányhirdetések miatt, mondván, "már nem tud felelősséget vállalni a lap minden oldaláért".

A 444 szerint a lap ellenzékisége nem zavarja a kormányt, amennyiben kritikusak a Jobbikkal és Simicskával szemben, és nem támadják Orbán családját. A portál összefüggésbe hozza mindezt azzal is, hogy az MSZP-s belső ellenzék és a Fidesz érdekeivel is összhangban a Népszava nemrég elfordult Botka Lászlótól, és helyet adott a lapban a Botka-ellenes Magyar Progresszív Mozgalomnak.

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?