Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Stephen Hawking imádta a popkultúrát, a popkultúra meg őt

2018.03.14. 10:29
Stephen Hawking amellett, hogy a világ legokosabb embere volt, imádta a popkultúrát, és sokkal többet szerepelt tévéműsorokban és sorozatokban, mint azt egy ilyen kaliberű tudóstól bárki is elvárhatta volna. és nemcsak a Discovery Channel műsoraiban, vagy egy brit tudósokról szóló dokumentumfilm-sorozatban tűnt fel, hanem a Futurama című animációs sorozattól a Star Treken át az Agymenők epizódjaig mindenfelé. A Simpsons családban való szereplése után műanyagfigurában is megörökítették, amiből egyet az irodájában tartott.

Szerepelt több reklámfilmben is, a hangját a Pink Floyd Division Bell című albumán is hallhatjuk. Ettől még nem lett a zenekar nagy rajongója, amikor 1992-ben megkérdezték tőle, milyen lemezeket vinne egy lakatlan szigetre, ezeket nevezte meg: Wagner - Valkűrök lovaglása, Beatles - Please Please Me, valamit Brahms, Beethoven, Mozart munkáit és Édith Piaf Non, Je Ne Regrette Rien című albumát.

Életéről készült több film is, a legismertebb mindenképpen a Mindenség elmélete, amiben Eddie Redmayne személyesítette meg Oscar-díjat érően. Érdekes, de Benedict Cumberbatch is eljátszotta egyszer, a Hawking című tévéfilmben, 2004-ben, amiben a tudós Cambridge-i egyetemeb eltöltött éveiről volt szó elsősorban. Popkultszerepléseiről itt van egy részletes lista

Late Night with Conan O'Brien

A talkshowban Jim Carreyt hívta fel telefonon, és közölte vele, többek között, hogy a Dumb és Dumbert nézi, szóval a humorérzékét nem nagyon lehet megkérdőjelezni.

Simpson család

Hawking saját magát alakította a Fox rajzfilmsorozatának négy részében - az egyikben még Springfieldig, a történet helyszínéig is elment, hogy Lisa Simpsonnal közölje: az elképzelt utopisztikus társadalma sajnos nem fog összejönni. A Simpson családot 2010-ben a legjobb dolognak nevezte a tévében. 

Agymenők 

Az eredetileg The Big Bang Theory címen futó sitcomban Hawking hét epizódban is szerepelt, közülük a 200., jubileumiban is, amiben az egyik főszereplő, Sheldon Cooper karakterének énekelt egy altatót is. 

Star Trek: Az új nemzedék 

A hatodik évad záróepizódjában hologramként tűnt fel Einstein és Newton társaságában, hogy pókerezzen egyet a sorozat androidkarakterével, Data hadnaggyal. Hawking a sorozat hatalmas rajongója volt egyébként. 

Monty Python 

A Galaxy Song című előadását nem lehet nem vigyorogva végighallgatni. 2014-ben énekelte el, a Monty Python Live Show-ban.

Dexter laboratóriuma

Egy külön nótát írtak a sorozatban róla.  

Last Week Tonight with Jon Oliver

Az HBO talkshowjában is szerepelt, és pont olyan vicces volt, mint minden szereplésében.