Elfojtja az ellenzék hangját a TV2

2018.04.04. 20:24

Három országos tévécsatorna esti hírműsorait hasonlította össze a Mérték Médiaelemző Műhely. Az RTL Magyarország felkérésére készült médiaelemzés a kampányidőszak kezdetétől figyeli az RTL Híradó adásait, amelyeket a TV2 és a közszolgálati Duna TV híradásaival vetett össze.

Az elemzés a kormányoldal és az ellenzéki oldal megjelenésére fordított összes idejét, valamint a kormányoldal és az ellenzéki oldal élő beszédre fordított idejének másodperces megoszlását vizsgálja csatornánként, írja a közlemény. A tartalomelemzés a február 21. és március 27. közötti időszakot vizsgálta.

A kutatás kicsit sem meglepő eredménye, hogy a TV2 és a Duna TV híradásaiban jóval nagyobb arányban jelenik meg a kormány hangja, mindez pedig az ellenzék kárára történik. Az első vizsgált héten például az ellenzék mindössze 11 százalékot – míg a kormány 89-et! – kapott a TV2 hírműsorában, a Tényekben.

A Duna TV Esti Híradója ennél kevésbé elfogult, ott akár a 30-35 százalékot is eléri az ellenzéki oldal megjelenésére fordított (másodpercben mért) idő, és a vizsgált öthetes időszakban egyszer sem süllyedt 19 százalék alá – ami egyébként a Tények második legjobb eredménye a vizsgált időszakban.

Az RTL megbízásából készült médiaelemzés szerint az RTL Híradója a legkiegyensúlyozottabb, amelynek volt olyan hete, amikor pontosan 50-50 százalékos arányban jelentette meg a két oldalt, de a kiegyensúlyozottsági szempontból legrosszabb hetén is 42 százalékot produkált az ellenzék, 58-at pedig a kormány javára.

Hasonló eredményeket mutatott az élő beszéd (másodpercben mért) idejének megoszlása is a három csatorna három híradójában: eszerint is az RTL Híradó jött ki a legkevésbé elfogultnak, a Tények pedig a kormány hangjára a legnagyobb hangsúlyt fektetőnek, amihez képest a Duna híradója mérsékeltnek tűnik.

Közben a kormánypárti médiaelemzők azt állítják, hogy a kormánypárti média egyre korrektebb, és hogy a magyar sajtó sokkal szabadabb, mint azt külföldön gondolják. A Fidesz-közeli Médianéző eredményeiről ebben a cikkünkben írtunk.