Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

MTVA-munkatárs: Nyíltan hazudtunk

2018.04.13. 10:36

Ilyet még soha nem tapasztaltam, még az MTVA-ban sem: ez egy nyilvánvaló hazugság volt"

- nyilatkozta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) munkatársa névtelenül a tekintélyes brit lapnak, a Guardiannek arról, amikor a Híradó azt állította, hogy a münsteri támadást egy iszlamista terrorista követte el, annak ellenére, hogy már rég bebizonyosodott, egy pszichés betegséggel küzdő német állampolgárról volt szó.

Az MTVA-munkatárs szerint az, hogy a közmédia folyamatosan azt állította, milliónyi veszélyes menekült várakozik a magyar határnál, illetve hogy állandóan 2015-ös felvételeket sugároztak menekültcsoportokról,

Megteremtette a félelem atmoszféráját. Ez pavlovi reflexeket alakított ki az olyan szavakra, mint veszély, terrorizmus, migráns, Soros vagy Brüsszel."

A munkatárs azt is elmondta, úgy gondolja, a migránsellenes propaganda egyenesen a kormánytól érkezik. Ezt megerősítette egy olyan levél is, amelyet a Guardian is látott: ezt véletlenül küldték ki az MTVA gyakornokainak. A levél a miniszterelnöki irodából érkezett, és direktívákat tartalmazott arról, hogy milyen témákról kell beszélni, mely személyek ellen kell karaktergyilkosságot elkövetni. Az MTVA munkatársai a hivatalból kulcsszavak listáját is megkapják, amelyeket használniuk kell.

Megesik, hogy besétál az irodába a szerkesztő, a fülén egy telefonnal, és szóról szóra lediktál nekünk egy teljes hírt. Mi azt sem tudjuk, ki van a vonal másik felén."

A Guardian cikke beszámol arról is, hogy minderre évi 80 milliárd forint közpénzt költ el az adófizetők által finanszírozott közmédia, valamint a Magyar Nemzet megszüntetéséről, az Origo lezüllesztéséről, a TV2 és a Figyelő "Soros-zsoldos" listájáról is. Az MTVA egy másik bátor munkatársa, aki mindezért a munkáért még mindig felveszi a fizetését, azt is elmondta: "Tisztességből és az igazság kedvéért" szólal most fel, a Fidesz harmadik kétharmados választási győzelme után.

Borzasztóan érzem magamat, mert már látom, mennyire befolyásolni tudtuk az embereket. Volt, aki azzal nyugtatta meg magát, hogy senki se nézi a köztévét, nem számítunk. Most kiderült, hogy számítunk - rettenetes módon."

Ne maradjon le semmiről!