Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Andy Vajna tévéin egyszerűen nem lehet bevasalni a szerzői jogdíjakat

2018.04.18. 06:16 Módosítva: 2018-04-18 07:26:47

Nem szolgáltatott adatot az előző évi nézettségéről, illetve bevételeiről az Andy Vajna tulajdonában lévő TV2-csoport az Artisjusnak, így aztán

a szerzői jogdíjakat nem tudja rajta bevasalni a hazai jogkezelő szervezet.

Ezért az Artisjus bírósághoz fordul – értesült a 444.

Magyarországon az Artisjus szedi be a zenék nyilvános lejátszása után a jogdíjakat, és ők fizetnek aztán a zeneszerzőknek és szövegíróknak. A kereskedelmi tévék értelemszerűen fontos bevételi forrást jelentenek, ráadásul ők nem átalánydíjat fizetnek, hanem bevételeik egy bizonyos százaléka után kell hozzájárulniuk a jogdíjalaphoz. Ehhez azonban egyrészt negyedéves bevételeikről, másrészt pedig a műsorokban lejátszott zenékről is adatokat kell szolgáltatniuk az Artisjusnak, hogy ez alapján ki lehessen számítani a fizetendő jogdíj mértékét. Na, ezt az adatszolgáltatást mulasztotta el a Fidesz-közeli TV2-csoport, melybe a zászlóshajón kívül olyan csatornák tartoznak, mint a Zenebutik, az Izaura TV, a Spíler TV vagy a Humor+. Az Artisjus többször élt egyeztetési kísérlettel és felszólítással, de nem járt sikerrel, ezért most a keresetlevelet készítik elő, amit várhatóan heteken belül benyújtanak a bírósághoz.

Andy Vajna
Andy Vajna
Fotó: Velvet

A 2017-es év összegzése most zajlott, az abban az évben elhangzott dalok jogdíjfelosztása 2018 májusában történik majd meg. A tévékből származó jogdíjbevétel egyébként üzleti titok, de az Artisjus éves jelentéséből ki lehet következtetni, hogy például 2016-ban az összes jogdíjbevétel közel negyede, 4,1 milliárd forint folyt be a sugárzási és kábeltelevíziós bevételek címén.

Ne maradjon le semmiről!