Orsolya
9 °C
21 °C

Andy Vajna tévéin egyszerűen nem lehet bevasalni a szerzői jogdíjakat

2018.04.18. 06:16 Módosítva: 2018.04.18. 07:26

Nem szolgáltatott adatot az előző évi nézettségéről, illetve bevételeiről az Andy Vajna tulajdonában lévő TV2-csoport az Artisjusnak, így aztán

a szerzői jogdíjakat nem tudja rajta bevasalni a hazai jogkezelő szervezet.

Ezért az Artisjus bírósághoz fordul – értesült a 444.

Magyarországon az Artisjus szedi be a zenék nyilvános lejátszása után a jogdíjakat, és ők fizetnek aztán a zeneszerzőknek és szövegíróknak. A kereskedelmi tévék értelemszerűen fontos bevételi forrást jelentenek, ráadásul ők nem átalánydíjat fizetnek, hanem bevételeik egy bizonyos százaléka után kell hozzájárulniuk a jogdíjalaphoz. Ehhez azonban egyrészt negyedéves bevételeikről, másrészt pedig a műsorokban lejátszott zenékről is adatokat kell szolgáltatniuk az Artisjusnak, hogy ez alapján ki lehessen számítani a fizetendő jogdíj mértékét. Na, ezt az adatszolgáltatást mulasztotta el a Fidesz-közeli TV2-csoport, melybe a zászlóshajón kívül olyan csatornák tartoznak, mint a Zenebutik, az Izaura TV, a Spíler TV vagy a Humor+. Az Artisjus többször élt egyeztetési kísérlettel és felszólítással, de nem járt sikerrel, ezért most a keresetlevelet készítik elő, amit várhatóan heteken belül benyújtanak a bírósághoz.

Andy Vajna
Andy Vajna
Fotó: Velvet

A 2017-es év összegzése most zajlott, az abban az évben elhangzott dalok jogdíjfelosztása 2018 májusában történik majd meg. A tévékből származó jogdíjbevétel egyébként üzleti titok, de az Artisjus éves jelentéséből ki lehet következtetni, hogy például 2016-ban az összes jogdíjbevétel közel negyede, 4,1 milliárd forint folyt be a sugárzási és kábeltelevíziós bevételek címén.

Ne maradjon le semmiről!