Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Őrizetbe vették egy iráni lap kiadóját, mert a prostitúcióról írtak riportot

2018.04.29. 01:06 Módosítva: 2018-04-29 01:08:05

Őrizetbe vették szombaton a legolvasottabb iráni reformpárti lap, a Shargh kiadóját, mert az újság egyik riportjában a kelet-iráni Meshedben dívó prostitúcióról írt, írja az MTI az IRNA félhivatalos iráni hírügynökség jelentése alapján. A hírt a Shargh szerkesztősége is megerősítette az Instagramon.

A cikk miatt többen keresetet nyújtottak be a lap ellen, mert szerintük az írás - amelyben az IRNA szerint az állítások nincsenek alátámasztva bizonyítékokkal - sértő a nőkre nézve. Egy bíróság arra utasította Mehdi Rahmaniant, a lap kiadóját, hogy vonja vissza a cikket, és büntesse meg a szerzőjét, de ő erre nem volt hajlandó. Rahmaniannak kártérítést kell fizetnie a felpereseknek.

A türkmén határ közelében fekvő Meshed Irán második legnagyobb városa és síita zarándokhely egyben, ott található Ali Reza nyolcadik imám szentélye. A város lakói jellemzően a reformokat elutasító keményvonalas konzervatív irányzatnak a hívei, Rahmanian lapja pedig írásaival gyakran támadta ezt a politikai irányvonalat.

Az elmúlt években Iránban több reformer újságírót tartóztattak le, és a kormányt bíráló sajtóorgánumokat zárattak be.