Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Őrizetbe vették egy iráni lap kiadóját, mert a prostitúcióról írtak riportot

2018.04.29. 01:06 Módosítva: 2018-04-29 01:08:05

Őrizetbe vették szombaton a legolvasottabb iráni reformpárti lap, a Shargh kiadóját, mert az újság egyik riportjában a kelet-iráni Meshedben dívó prostitúcióról írt, írja az MTI az IRNA félhivatalos iráni hírügynökség jelentése alapján. A hírt a Shargh szerkesztősége is megerősítette az Instagramon.

A cikk miatt többen keresetet nyújtottak be a lap ellen, mert szerintük az írás - amelyben az IRNA szerint az állítások nincsenek alátámasztva bizonyítékokkal - sértő a nőkre nézve. Egy bíróság arra utasította Mehdi Rahmaniant, a lap kiadóját, hogy vonja vissza a cikket, és büntesse meg a szerzőjét, de ő erre nem volt hajlandó. Rahmaniannak kártérítést kell fizetnie a felpereseknek.

A türkmén határ közelében fekvő Meshed Irán második legnagyobb városa és síita zarándokhely egyben, ott található Ali Reza nyolcadik imám szentélye. A város lakói jellemzően a reformokat elutasító keményvonalas konzervatív irányzatnak a hívei, Rahmanian lapja pedig írásaival gyakran támadta ezt a politikai irányvonalat.

Az elmúlt években Iránban több reformer újságírót tartóztattak le, és a kormányt bíráló sajtóorgánumokat zárattak be. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!