Árpád
-2 °C
4 °C

Vádemelés a meghamisított miniszterelnöki interjú miatt

2018.05.04. 11:23
A Veszprémi Járási és Nyomozó Ügyészség információs adat megsértésének bűntette miatt emelt vádat azzal a szerkesztőségi munkatárssal szemben, aki a 2016 decemberében Orbán Viktor miniszterelnökkel készített, és az egyik Fejér megyei napilapban is megjelentetett interjú szövegét – annak nyomdába kerülését megelőzően – több ponton megváltoztatta.

A vádlott a négy dunántúli megyében öt napilapot megjelentető kiadó alkalmazottja volt felelős szerkesztői munkakörben, melyből adódóan maga is használta azt a belső számítógépes rendszert, amelynek segítségével a kiadói csoporthoz tartozó szerkesztőségek a napilapokat szerkesztették, formázták és korrektúrázták.

Screen Shot 2018-05-04 at 11.21.07.png

A 2016 decemberében készült Orbán Viktor-interjú szövegébe valaki illetéktelenül belenyúlt, és olyan mondatokat adott a kormányfő szájába, amilyeneket valójában nem is mondott. Például: "Kikértük az emberek véleményét, bár nem érdekelt minket." vagy "Az ápolónők bérét emeljük. A kórházi hullák száma is emelkedik." Az ügyben akkor ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést a rendőrségen.

A cikk sorsa a főügyészség szerint izgalmasabban alakult, mint egy James Bond-filmben a Világot Elpusztító Bizbaszé:

  • A lapszámok koordinálásáért felelős vádlott 2016. december 23-án a kora délutáni órákban kapta meg  a miniszterelnöki interjú szövegét.
  • A szöveget kizárólag tájékoztatás végett kapta meg, írja a vádirat, ami azért furcsa, mert úgy is  értelmezhető, hogy a lapszámokat koordináló felelős szerkesztőnek ezek szerint annyi jogköre van a lapoknál, minta portásnak.
  • A központi szerkesztő (aki ezek szerint nem azonos a vádlottal) a szükséges szerkesztési feladatok, korrektúra elvégzését követően a délután folyamán a Fejér megyei, a dunaújvárosi és a Vas megyei lapok megfelelő oldalaira bemásolta az interjút.
  • A lapcsoportnál használt számítógépes rendszer sajátosságaiból adódóan az interjúnak a különböző napilapok anyagába történt beillesztését a számítógépes rendszer aktuális használói valamennyien láthatták.
  • A veszprémi szerkesztőségben tartózkodó vádlott röviddel ezután a saját számítógépéről az egyik szabadságon lévő munkatársának felhasználói nevével és – a korábban egységesen kiosztott, majd a dolgozók többsége által meg nem változtatott – jelszavával a számítógépes rendszerbe belépett, és a Fejér megyei napilap anyagába bemásolt interjú szövegét négy ponton módosította.
  • Az interjú ennek következtében a 2016. december 24-i lapszámban a megváltoztatott szöveggel jelent meg. 

Szóval itt tartunk most, egy nappal azután, hogy az interjú megjelentetését követően a Fejér Megyei Hírlaptól kirúgott alkalmazottak közül ketten megnyerték a kiadó Mediaworks ellen indított  munkaügyi és kártérítési pert. Tegnap írtunk róla, hogy Hajnal Csilla, a lap akkori felelős szerkesztője és beosztottja, Klecska Ernő lapszerkesztő szerint kirúgásuk jogszerűtlen volt, hiszen semmi közük nem volt a hamisításhoz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?