László
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Vádemelés a meghamisított miniszterelnöki interjú miatt

2018.05.04. 11:23
A Veszprémi Járási és Nyomozó Ügyészség információs adat megsértésének bűntette miatt emelt vádat azzal a szerkesztőségi munkatárssal szemben, aki a 2016 decemberében Orbán Viktor miniszterelnökkel készített, és az egyik Fejér megyei napilapban is megjelentetett interjú szövegét – annak nyomdába kerülését megelőzően – több ponton megváltoztatta.

A vádlott a négy dunántúli megyében öt napilapot megjelentető kiadó alkalmazottja volt felelős szerkesztői munkakörben, melyből adódóan maga is használta azt a belső számítógépes rendszert, amelynek segítségével a kiadói csoporthoz tartozó szerkesztőségek a napilapokat szerkesztették, formázták és korrektúrázták.

Screen Shot 2018-05-04 at 11.21.07.png

A 2016 decemberében készült Orbán Viktor-interjú szövegébe valaki illetéktelenül belenyúlt, és olyan mondatokat adott a kormányfő szájába, amilyeneket valójában nem is mondott. Például: "Kikértük az emberek véleményét, bár nem érdekelt minket." vagy "Az ápolónők bérét emeljük. A kórházi hullák száma is emelkedik." Az ügyben akkor ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést a rendőrségen.

A cikk sorsa a főügyészség szerint izgalmasabban alakult, mint egy James Bond-filmben a Világot Elpusztító Bizbaszé:

  • A lapszámok koordinálásáért felelős vádlott 2016. december 23-án a kora délutáni órákban kapta meg  a miniszterelnöki interjú szövegét.
  • A szöveget kizárólag tájékoztatás végett kapta meg, írja a vádirat, ami azért furcsa, mert úgy is  értelmezhető, hogy a lapszámokat koordináló felelős szerkesztőnek ezek szerint annyi jogköre van a lapoknál, minta portásnak.
  • A központi szerkesztő (aki ezek szerint nem azonos a vádlottal) a szükséges szerkesztési feladatok, korrektúra elvégzését követően a délután folyamán a Fejér megyei, a dunaújvárosi és a Vas megyei lapok megfelelő oldalaira bemásolta az interjút.
  • A lapcsoportnál használt számítógépes rendszer sajátosságaiból adódóan az interjúnak a különböző napilapok anyagába történt beillesztését a számítógépes rendszer aktuális használói valamennyien láthatták.
  • A veszprémi szerkesztőségben tartózkodó vádlott röviddel ezután a saját számítógépéről az egyik szabadságon lévő munkatársának felhasználói nevével és – a korábban egységesen kiosztott, majd a dolgozók többsége által meg nem változtatott – jelszavával a számítógépes rendszerbe belépett, és a Fejér megyei napilap anyagába bemásolt interjú szövegét négy ponton módosította.
  • Az interjú ennek következtében a 2016. december 24-i lapszámban a megváltoztatott szöveggel jelent meg. 

Szóval itt tartunk most, egy nappal azután, hogy az interjú megjelentetését követően a Fejér Megyei Hírlaptól kirúgott alkalmazottak közül ketten megnyerték a kiadó Mediaworks ellen indított  munkaügyi és kártérítési pert. Tegnap írtunk róla, hogy Hajnal Csilla, a lap akkori felelős szerkesztője és beosztottja, Klecska Ernő lapszerkesztő szerint kirúgásuk jogszerűtlen volt, hiszen semmi közük nem volt a hamisításhoz.