Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pénzért kiadó anyaméhekről szóló riport nyerte a Vízy Dorka díjat

2018.05.30. 11:58

Idén Parászka Boróka kapta a Vízy Dorka emlékére alapított díjat Nyomorúságon hízik a béranyaprogram című, a 168 órában megjelent írásáért. A díjat idén is a tragikusan fiatalon meghalt újságíró, Vízy Dorka születésnapján adták át, már harmadik alkalommal. Az elismeréssel 250 ezer forintos pénzjutalom jár.

A díjról szakmai zsűri döntött, amelynek tagjai - a kezdetektől fogva - Beszterczey Judit, Karafiáth Orsolya, Madarász Zsolt, Stumpf András és Szily László. A díjra rádiós, televíziós és írott sajtóban dolgozó újságírók pályázhattak, olyan témákkal – egészségügy, tudomány, környezetvédelem, vallás, művészetek, kultúra -, amelyek Vízy Dorka számára is különösen fontosak voltak. Idén száznál több pályázat érkezett.

A zsűri most először különdíjat is alapított, amelyet a 13 éves Borsodi Eszter (kidsnews.hu) diákújságíró nyert el. "A szerző diákújságíró, szép és pontos fogalmazása, témaválasztása és annak feldolgozása elnyerte a zsűri egyöntetű tetszését" - írták a Parfümőr?? Hát az meg micsoda? című írásról.

A zsűri a két díjazott mellett megemlített további öt "finalistát", köztük az Index újságíróját, Bolcsó Dánielt is, aki Álmodik-e Isten elektronikus bárányokkal? A mesterséges intelligencia találkozása a vallással című cikkével nevezett. Mellette említést érdemeltek még Fülöp Zsófia (Magyar Narancs) Itt felforr az agyvíz című, a légkondi nélküli kórházakról szóló, Balavány György (24.hu) És mégis lapos a Föld című, a laposföld-hívőkről szóló, valamint Kurucz Adrienn (wmn.hu) „Népbetegség, mégsem vesszük elég komolyan” – Demens családtagok gondozása című cikkei.

Parászka Boróka levélben azt írta a díj kapcsán: "Széteshet minden, amit sajtónak gondolunk, de mindig van-lesz, aki elmondja a történetet, aki összeszedi a tényeket, akkor is, ha ezek kényelmetlenek, vagy rejtettek, vagy csak átsiklik rajtuk a figyelem. A béranya üzletről szóló történet, amelyet a 168 óra Krízis zóna rovatában publikáltunk, is ilyen. (...) Csak abban vagyok biztos, ha én elnémulok, átveszi a mikrofont, a klaviatúrát más."

A díjat az első évben az Index újságíró, Hanula Zsolt nyerte el, tavaly pedig az akkor még létező Magyar Nemzet riportere, Szathmáry István Pál.

Ne maradjon le semmiről!