Az elnök lányát sehol nem lehet csak úgy sértegetni

2018.06.01. 11:54

Tudod, Ivanka,gyönyörű ez a kép, amin egy gyerekkel pózolsz. De mondanék én neked valamit, tudod, mint egyik anya egy másiknak: csinálj már valamit az apád bevándorlási politikájával, te tehetetlen picsa! Hiszen hallgat rád! Vegyél fel valami dögös, mélyen dekoltált izét, és mondd meg neki, hogy kurvára állítsa le magát!

El tudjuk képzelni, mi lenne itthon, ha az Ivankát a mondatban Ráhellel helyettesítjük be? Samantha Bee komikus a hét elején ezekkel a szavakkal küldte el az amerikai elnök egyik,  híresebb lányát a picsába a TBS adó Full Frontal With Samantha Bee című szatirikus hangvételű, politika magazinműsorában.

És a lehető legrosszabbkor borította ki a bilit.

Maga a beszólás, mármint a veleje, magyarra nem pontosan picsaként fordítandó, de jobb megoldás nem nagyon van, mert a cunt szó szerint pinát jelent, és nem mellesleg az amerikai angolban a nőkre használható derogatív szavak közül a legsértőbbnek tartják.

Bee egyébként egy múlt heti jelentés miatt szólt be Ivanka Trumpnak, amiben az szerepelt, hogy az amerikai bevándorlási hivatal az elmúlt egy évben 1500 bevándorló gyerek hollétéről nem tud érdemben beszámolni, azaz fogalmunk sincs, mi lett velük azután, hogy a határt átlépték, ők őrizetbe vették őket, majd átadták az ügyüket a gyámügynek. Az eljárás – ami egyébként már az Obama-kormány alatt is így volt – ugyanis az, hogy az illegális határátlépők ellen minden esetben eljárást kell indítani, így a szülőket őrizetbe veszik, a gyerekeket viszont elengedik, hiszen nem büntethetők. Utána meg elvesznek a rendszerben.

Szóval Bee emiatt szólt be a gyerekével fotózkodó Ivanka Trumpnak, és akár simán meg is úszhatta volna a dolgot egy elnöki választwittel, de a kijelentés pont akkor hangzott el, amikor Roseanne Barr komikust éppen kirúgták az ABC tévéadóról egy rasszista Twitter-bejegyzést követően, mondván, a tévé (vagyis az anyacég Disney) profiljába az ilyen kirekesztő viselkedés nem fér bele. Valaki lehülyepicsázása persze a kirekesztéstől messze van, de ettől még nem kevésbé karcos beszólás, ráadásul az elnök lányának lett címezve, ami külön pikantériát ad a dolognak - arról nem is beszélve, hogy a "dögös, mélyen dekoltált izé" kitétel meg a Trump és lánya közötti, izé, feltételezett viszonyra céloz elég tuskón.

Bee nem arról híres, hogy visszafogja magát, ezért volt sikeres a Daily Show with Jon Stewartban is, ahol íróként és riporterként dolgozott 12 éven át, majd 2015-ben a TBS adott neki egy saját műsort. Ez így egyébként csak nagyon zanzásított verziója a karrierjének, sok filmben és sorozatban is lehetett látni, a The Detour című sitcomja, amit producerként jegyez, pedig az egyik legviccesebb dolog a tévében. Szólt már be ő sok mindenkinek egyébként, de úgy, hogy a közismerten Trump-hívő Barrt pont most hajították ki, Bee helyzete elég bizonytalanná vált a TBS-nél. Egy reklámozó már jelezte, hogy kösz, de nem kérnek a műsorból, márpedig ezek a tévék főleg a reklámbevételből élnek. 

Bee bocsánatot kért a beszólásért, kijelentette, hogy túlment a jóízlés határán, és ezt nagyon sajnálja, de azt még inkább, hogy egy szó miatt a lényeg el fog sikkadni, és az 1500 eltűnt gyerekkel senki nem fog foglalkozni. 

A Fehér Ház is megszólalt az ügyben, csütörtökön Sarah Huckabee Sanders szóvivő közölte, hogy

Bee kijelentése aljas és rosszindulatú volt, egy ilyen műsor pedig nem való a tévébe.

Fel is szólították a Time Warner és a TBS vezetőit, hogy azonnali hatállyal tüntessék el a műsort a kábeladó műsoráról, ami egyébként kimeríti a cenzúrára való felszólítást, és óriási taktikai hiba Trumpék részéről (nem mintha ez bárkit is meglepne). Hiszen ha a TBS elkaszálja a műsort, azt innentől egyértelműen cenzúrának, és a Fehér Ház szólásszabadságot sértő lépésének lehetne tekinteni.

Az internet népe egyöntetűen kiakadt Bee beszólásán, trumpisták és pártsemlegesek egyaránt azon a véleményen voltak, hogy ezt így nem lehet kimondani egy másik emberről sehol. A szólás- és véleményszabadságba persze valahol belefér, hogy valakit lepicsázzanak nagy nyilvánosság előtt, itthon például a bíróság szerint Puzsér Róbert tök jogosan nevezhette takonygerincűnek Hajdú Pétert. Az persze vérmérséklet kérdése, hogy más szinten kinek, mi fér bele - jelen esetben a legfontosabb kérdés az, hogy a TBS-nek belefér-e vagy sem, mert ha nem, akkor Samantha Bee jobb, ha sürgősen munkát keres.