Árpád
-2 °C
4 °C

Sokat keresett tavaly a TV2, de nem eleget

2018.06.04. 09:02

Az Igazságügyi Minisztérium közzétett egy rakás cégbeszámolót, így kiderült, hogy a TV2 úgysem tudott nyereséges lenni, legalábbis papíron, hogy az állami tévés reklámköltés közel miden forintja hozzájuk vándorolt, viszont a 2016-os évhez képest alaposan belehúztak és árbevételben fennálásuk óta belföldi forgalom tekintetében először sikerült lenyomniuk az M-RTL Zrt.-t.

A TV2 Csoport bevétele a 2017-es évben 32,8 milliárd forint volt, ami elég nagy ugrás a 2016-os 20,7 milliárdhoz képest. A 12,1 milliárdos növekedést több faktornak is betudhatjuk, ezek közül az egyik legmarkánsabb az állami reklámköltés, aminek oroszlánrésze (a nem köztévén elköltött milliárdok úgy 90 százaléka) náluk landolt. Nem ez volt viszont a legnagyobb tétel a bevételi oldalon, azt a TV2-csoport a kábelszolgáltatóktól beszedett, úgy 11 milliárd forintnyi díj teszi ki.

És láss csodát: ez a plusz sem volt elég a TV2 nyereségessé tételéhez, az évet kétmilliárdos mínusszal zárták, ami a tavalyi 7,1 milliárdoshoz képest előrelépés persze, de ha megnézzük a tévé 2017-es műsorszerkezetét, valahogy nehéz lenne rámutatni egy-egy műsorra, hogy hoppá, ott van az a pár milliárd a képernyőn, látom szabad szemmel is.

A másik országos kereskedelmi tévés csoport, az M-RTL Zrt. úgy 6 milliárd forinttal nagyobb bevételt könyvelhetett el 2017-ben mint 2016-ban. A belföldi forgalmuk 30,1 milliárd forint volt, de exporttevékenységet is folytattak, így összesen 34,25 milliárd forintos bevételük volt. Nekik sikerült az a bravúr, ami szegény TV2-nek nem: 2016-ot még 1,44 milliárdos veszteséggel zárták, 2017-et viszont 1,2 milliárdos nyereséggel.

Az M-RTL Zrt. nem számíthatott az állami reklámköltésekre (a terjesztői díjra természetesen igen), viszont a nyereséghez nagyban hozzájárult, hogy tavaly óta a cég saját sales house-ja, az R-time is az M-RTL Zrt. alá került elszámolásilag. Ami 2016-ban éves szinten 3,6 milliárd forintos bevételt és 273 millió forintos eredményt jelentett. Azért az RTL is kapott valami az államtól: 2 milliárd forintot utaltak vissza nekik jogtalanul beszedett reklámadó címén.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Sokat keresett tavaly a TV2, de nem eleget

Hatvan százalékkal növelték a bevételüket, de így is kétmilliárdos mínuszban zártak.

40 · Jun 04, 2018 09:02am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?