Egy szövetségi bíró is rábólintott az évezred üzletére

2018.06.12. 23:38

Egy lépéssel közelebb került az AT&T az évezred üzletének nyélbe ütéséhez, miután kedden egy szövetségi bíró azt mondta, hogy nem ütközik a trösztellenes törvényekbe a Time Warner megvétele – írja a CNN.

Az AT&T még 2016-ban jelentette be, hogy megvenné a Time Warnert, azonban Donald Trump akkor még elnökjelöltként azonnal megígérte, hogy megválasztása esetén nem fogja engedélyezni az üzletet, hogy példát statuáljon, ez ugyanis álláspontja szerint kimeríti a hatalomkoncentráció fogalmát.

Ennek megfelelően az Igazságügyi Minisztérium perelt is az ügyben tavaly novemberben, szerintük az üzlet a trösztellenes törvénybe ütközik, mert a fogyasztókat és a versenytársakat is rosszul érinti. Indoklásuk szerint az AT&T a Time Warner birtokában túl nagy befolyással bír a forgalmazókkal folyó tárgyalások során, ami nemcsak az innovációt lassíthatja le, de magasabb árakhoz is vezethet a tévézés terén.

A mostani döntés értelmében ugyanakkor az üzlettel nincs probléma, az ügyben eljáró szövetségi bíró pedig szokatlanul keményen szúrt oda a kormánynak. Mint mondta, reméli, nem kérik a döntés felfüggesztésére, ez ugyanis akár az üzlet kútba esésével is járhat, annak határideje ugyanis június 21. Az Igazságügyi Minisztérium fellebbezhet a döntés ellen, az AT&T pedig egyelőre vállalta, hogy hat napig nem hajtja végre az üzletet, hogy erre lehetőséget is biztosítson.

A minisztérium egyik képviselője a döntés után azt nyilatkozta, hogy csalódottak miatta, és mindenképpen tovább viszik az ügyet, mert hisznek abban, hogy nem tenne jót a piacnak az AT&T és a Time Warner összeolvadása.