Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elhappolnák a Disney orra elől a Foxot

2018.06.13. 23:37 Módosítva: 2018-06-13 23:38:00

Miután az AT&T óriási felvásárlása (a Time Warnert vennék meg végre, ide tartozik például az HBO is) Trumpék hangos ellenkezése ellenére elhárulni látszanak az akadályok, rögtön lépett felvásárlásügyileg a Comcast is.  Mondván, hogy akkor őket se fogják zaklatni hasonló szituációban a trösztellenenes szabályok vészesen szigorú értelmezésével. 

Az óriásai amerikai kábeltévés cég a 21st Century Fox tévés és filmes vállalatait markolná fel egyben, ennek a jele most egy erős

65 milliárd dolláros (17,6 ezer milliárd forintos) készpénzes ajánlatuk

a vállalatcsoportért, írja a Verge.  

A Foxra viszont szintén pályázik egyben a Disney is, az ő korábbi 52,4 milliárd dolláros  ajánlatukra ígért rá most a Comcast jócskán. Plusz teljes adósság és adóátvállalás, pár milliárd dolláros foglaló és egyéb nyalánkságok lennének az üzlet részei még, de ezekben most lényegében ugyanazokat ígérték a versenyző felek a Foxnak. 

Iparági elemzők szerint a Disney azonban bőven rá tud még ígérni a Comcast ajálatára, ha elmegy a falig, ugyanis strammabb, tőkeerősebb cég kell, hogy legyenek a nyilvános számaik alapján a Comcastnál, írja az Adweek. Kérdés, hogy el akarnak-e menni a falig. 

Ha nem ismeri a Fox portfolióját, akkor döntően alábbiekról beszélünk:

  • A Fox összes filmstúdiója, mint a 20 Century Fox, a Fox Searchlight és a Fox 2000,
  • a Fox tévéstúdiója,
  • az 20 Century Fox kábelcsoport, ezzel pedig olyan tévécsatornák, mint az FX Network adói, a National Geographic és még közel 300 másik, köztük a nálunk is fogható FOX,
  • a Hulu streamingszolgáltató 30 százaléka a már meglévő 30 mellé,
  • az egyik legnagyobb tartalomgyártónak számító Endemol Shine Group fele és a Star India műholdas szolgáltató,
  • 39 százalék a Sky műholdas szolgáltatóban,
  • a Fox összes filmes és tévés licencjoga, mint az X-Men, Deadpool, a Fantasztikus négyes, az Avatar, a Die Hard, az Alien-filmek, az első Star Wars-trilógia (pontosabban a legelső rész, hiszen a másik kettő már Disney-é), és annyi tévésorozat, amennyiből két Netflixet is ki lehet hozni.

Arról itt írtunk korábban, hogy a Disney-nek miért lenne szuper kiegészítés a Fox. A Comcastnak azért lenne égető szüksége a felvásrlásra, mivel az USA-ban egyre versennyel néz szembe, az árérzékeny fogyasztók átpártolnak a kisebb és rugalmasabb kábelszolgáltatókhoz, de például leginkább  Hulu-részesedéssel és nemzetközi tévés csatornákkal újra nyeregbe kerülnének hamar. Brian Roberts, a Comcast vezére abban is bízik ,hogy meg tudja győzni a Foxot, hogy hozzájuk jobban kapcsolódna a vállatcsoport, nagyobb szinergia jöhetne létre velük. 

Egyben a Comcast az amerikai versenyhivatalnál meg is támadott egy esetleges Disney-Fox összeolvadást, biztos, ami biztos.  A Comcast korábbi ajánlatát egyébként arra hivatkozva dobta vissza gyorsan még a Fox, hogy úgyse engedné a versenyhivatal az egyesülésüket, de most az AT&T hasonló ügyének váratlan sikere mindent megváltoztatott.