Elhappolnák a Disney orra elől a Foxot

2018.06.13. 23:37 Módosítva: 2018.06.13. 23:38

Miután az AT&T óriási felvásárlása (a Time Warnert vennék meg végre, ide tartozik például az HBO is) Trumpék hangos ellenkezése ellenére elhárulni látszanak az akadályok, rögtön lépett felvásárlásügyileg a Comcast is.  Mondván, hogy akkor őket se fogják zaklatni hasonló szituációban a trösztellenenes szabályok vészesen szigorú értelmezésével. 

Az óriásai amerikai kábeltévés cég a 21st Century Fox tévés és filmes vállalatait markolná fel egyben, ennek a jele most egy erős

65 milliárd dolláros (17,6 ezer milliárd forintos) készpénzes ajánlatuk

a vállalatcsoportért, írja a Verge.  

A Foxra viszont szintén pályázik egyben a Disney is, az ő korábbi 52,4 milliárd dolláros  ajánlatukra ígért rá most a Comcast jócskán. Plusz teljes adósság és adóátvállalás, pár milliárd dolláros foglaló és egyéb nyalánkságok lennének az üzlet részei még, de ezekben most lényegében ugyanazokat ígérték a versenyző felek a Foxnak. 

Iparági elemzők szerint a Disney azonban bőven rá tud még ígérni a Comcast ajálatára, ha elmegy a falig, ugyanis strammabb, tőkeerősebb cég kell, hogy legyenek a nyilvános számaik alapján a Comcastnál, írja az Adweek. Kérdés, hogy el akarnak-e menni a falig. 

Ha nem ismeri a Fox portfolióját, akkor döntően alábbiekról beszélünk:

  • A Fox összes filmstúdiója, mint a 20 Century Fox, a Fox Searchlight és a Fox 2000,
  • a Fox tévéstúdiója,
  • az 20 Century Fox kábelcsoport, ezzel pedig olyan tévécsatornák, mint az FX Network adói, a National Geographic és még közel 300 másik, köztük a nálunk is fogható FOX,
  • a Hulu streamingszolgáltató 30 százaléka a már meglévő 30 mellé,
  • az egyik legnagyobb tartalomgyártónak számító Endemol Shine Group fele és a Star India műholdas szolgáltató,
  • 39 százalék a Sky műholdas szolgáltatóban,
  • a Fox összes filmes és tévés licencjoga, mint az X-Men, Deadpool, a Fantasztikus négyes, az Avatar, a Die Hard, az Alien-filmek, az első Star Wars-trilógia (pontosabban a legelső rész, hiszen a másik kettő már Disney-é), és annyi tévésorozat, amennyiből két Netflixet is ki lehet hozni.

Arról itt írtunk korábban, hogy a Disney-nek miért lenne szuper kiegészítés a Fox. A Comcastnak azért lenne égető szüksége a felvásrlásra, mivel az USA-ban egyre versennyel néz szembe, az árérzékeny fogyasztók átpártolnak a kisebb és rugalmasabb kábelszolgáltatókhoz, de például leginkább  Hulu-részesedéssel és nemzetközi tévés csatornákkal újra nyeregbe kerülnének hamar. Brian Roberts, a Comcast vezére abban is bízik ,hogy meg tudja győzni a Foxot, hogy hozzájuk jobban kapcsolódna a vállatcsoport, nagyobb szinergia jöhetne létre velük. 

Egyben a Comcast az amerikai versenyhivatalnál meg is támadott egy esetleges Disney-Fox összeolvadást, biztos, ami biztos.  A Comcast korábbi ajánlatát egyébként arra hivatkozva dobta vissza gyorsan még a Fox, hogy úgyse engedné a versenyhivatal az egyesülésüket, de most az AT&T hasonló ügyének váratlan sikere mindent megváltoztatott.