Ödön
1 °C
11 °C

A Los Angeles Times új tulajdonosa is harcolni fog az álhírek ellen

2018.06.18. 19:31

Dr. Patrick Soon-Shiong lett a patinás Los Angeles Times napilap tulajdonosa, írja az NPR. A portál meg is szólaltatta az új tulajdonost, aki elmondta, hogy egyáltalán nem anyagi megfontolásból vásárolta meg a lapot, hanem azért, mert most van lehetőség arra, hogy komoly hatással lehessenek az Egyesült Államokra. Soon-Shiong szerint az LA Times benne van abban a három újságban, amely országos és nemzetközi hatással bír a cikkeivel. A másik kettő ilyen a New York Times és Washington Post.

Soon-Shiong 500 millió dollárt fizetett az LA Timesért, illetve hozzá került a San Diego Union-Tribune és a spanyol nyelvű Hoy is más dél-kaliforniai helyi lapokkal együtt. Ezzel 18 év után kerül ismét kaliforniai kézbe az idáig chicagói tulajdonú médiavállalat.

Az új tulajdonos egyébként multimilliárdos sebész és vállalkozó, többek között tulajdonrésze van a Los Angeles Lakers NBA-csapatban is. Soon-Shiong egyébként Dél-Afrikában született, ahová a szülei a második világháború elől menekültek Kínából. További kérdés még, hogy mi lesz a chicagói Tronc vállalat többi médiafelületével, rengeteg regionális lap mellett ugyanis még hozzájuk tartozik a szinte komoly eléréssel bíró Baltimore Sun, Chicago Tribune és a New York Daily News is. Azt viszont megígérte, hogy az előző tulajdonosokkal szemben nem folyamatosan megszorításokra koncentrál, hanem azt fogja figyelni, hogyan lehet ésszerű befektetésekkel növelni a színvonalat.

Ami érdekes, hogy Soon-Shionggal kapcsolatban korábban felmerült, hogy valamilyen feladatot kapna az államvezetésben Trump megválasztása után, azonban az amerikai elnökkel szemben a vállalkozó nem ellenségekként tekint az újságírókra. A munkához teljes átláthatóságot ígért olyannyira, hogy a hírrészleg akár róla is írhat úgy, ahogyan azt a szerkesztők megfelelőnek gondolják.

Az NPR-nek adott interjújában kiemelte, hogy a New York Times és a Washington Post jelenlegi sikereit leginkább a remek szerkesztőiknek köszönhetik, és arra készül, hogy a két újság direkt konkurenciája legyen, ami szerinte egy-két éven belül meg is történhet.

Az álhír korunk rákbetegsége

- mondta az NPR-nak, majd hozzátette, hogy az eddig felsorolt újságok ereje az újságírók integritásának köszönhető, és óriási szükség van az oknyomozó munkára, ahogy arra is, hogy az emberek nyelvén beszéljenek.

A demokratikus- és sajtószabadság része, hogy az igazságot mindig megismerhessük

- mondta még, és hozzátette, hogy a tulajdonosi részről semmilyen beleszólás nem lesz a szerkesztőségi munkába, teljes függetlenséget kap a stáb.

A helyzet iróniája egyébként, hogy a nagy tervek ellenére az új GDPR-szabályozás miatt az LA Times egyelőre elérhetetlen Magyarországról és Európa több országából.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?