Vége a gigászok harcának: a Disney viheti a Foxot

2018-06-21T112223Z 1685386579 RC1AE2D445C0 RTRMADP 3 BELGIUM-SAN
2018.06.27. 19:14
Elképesztő összegért, 71,3 milliárd dollárért veheti meg a Walt Disney Company a nagy vetélytárs 21st Century Fox médiavállalatot.

Komoly licitháború zajlott az elmúlt fél évben a21st Century Fox médiavállalatért.

A tőzsdén is jegyzett cég főtulajdonosa a 86 éves ausztrál médiamágnás Rupert Murdoch és családja voltak, a fiú, James töltötte be az elnök-vezérigazgatói posztot, és egy ideig úgy tűnt, hogy a Murdoch-család hosszabb távra tervez a céggel, de végül olyan magasra emelődött a licit, hogy vélhetően örömmel váltak meg tulajdonuktól.

A versenyfutás

A gigászok harcában két nagyvállalat versenyzett a Foxért.

  • A Walt Disney Company, amely kaliforniai csoport 199 ezer alkalmazottjával, 55 milliárd dolláros forgalmat ért el tavaly, főbb érdekeltségei a Walt Disney Studios, a Disney Media Networks, a Marvel Entertainment és a különböző parkokat működtető érdekeltség.
  • A Comcast még a Disneynél is nagyobb philadelphiai központú média és távközlési vállalat. Tavaly 160 ezer emberrel 85 milliárd dolláros forgalmat ért el, ismertebb érdekeltségei az Xfinity, a NBC Universal, illetve a Telemundo.

A két társaság folyamatosan egymásra ígéret, végül egy hete a Disney részvényenként 38 dollárra (összesen körülbelül 71,3 milliárd dollárra de adósság-átvállalással együtt egészen 85,1 milliárd dollárra) emelte az ajánlatát.

Mindenki rábólintott

Ezt a Fox vezetői örömmel elfogadták, hiszen korábban a Comcast „csak” részvényenként 35 dollárt kínált a papírokért. A legfrissebb bejelentés hír, a francia AFP hírügynökség információijaszerint, ha kisebb fenntartásokkal (bizonyos eszközök, így 22 sportcsatorna eladásának kikötésével), de az amerikai hatóságok is zöld lámpát adtak az óriási tranzakciónak, így alighanem megvalósulhat a két filmóriás integrációja.

Az Equilor Befektetési Zrt. korábbi elemzése a dealről elmondta, hogy Rupert Murdoch számára az ajánlat azért is kedvezőbb volt, mert a Disney hajlandó részvényekkel fizetni, ami adózási szempontból kedvezőbb az eladónak.

(Borítókép: Homokszobrot épít egy résztvevő a Disney Ostendben megrendezett versenyén, Belgiumban. Fotó: REUTERS/Yves Herman)