Nemzetközi szervezet is elítéli a Hír TV kormánypártivá fordítását

2018.08.03. 16:22

Az 1985-ben alapított, a sajtószabadságot monitorozó Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi szervezet közleményt adott ki a Hír TV-ben lezajlott hatalomátvétel kapcsán, amelyet a legutóbbi lépésnek neveznek abban, ahogy „Orbán és a Fidesz elfoglalja az ország médiáját”.

A közlemény beszámol a fideszes médiabirodalom terjeszkedésének lépéseiről, és arról is, hogy a Hír TV vezetőváltásának napján, csak pár órával az intézkedés után azonnal leállították Kálmán Olga kormánykritikus műsorát, és ki is rúgták a műsorvezetőt, más kollégákkal együtt, helyette pedig lejátszották Orbán Viktor egy korábbi beszédét.

„A Fidesz szövetségeseinek hatalomátvétele a csatornánál újabb megerősítése annak, hogy a kormány ragaszkodik a média feletti ellenőrzéshez. A hatóságok egyre inkább akadályozzák a sajtó szabadságát, és azt, hogy betöltse a szerepét a demokrácia ellenőrzésében” – fogalmazott az RSF.

A szervezet szerint „a demokrácia egyre inkább visszavonulóban van, amióta Orbán újra miniszterelnök lett 2010-ben, és ma már csak 73. a az RSF sajtószabadság-rangsorában 180 ország közül”.