Ödön
1 °C
11 °C

Egy fideszes médiacég lehet mind felett

ooooo
2018.08.27. 10:06
A 444 információi szerint szeptembertől vége az egyénieskedésnek a lakájmédia berkein belül: a fontosnak tartott elemeket beterelik egy nagy esernyőcég alá, és az eddig csak sejtetett központi irányítás nyíltan megvalósulhat a jobboldali médiabirodalomban.

Orbán Viktor szeptemberben tér vissza szabadságából, és akkor lát neki a kormánypárti médiapiac konszolidációjának, írja a 444.hu. A lap infói szerint megszűnnek a szabad rablásra kiválóan alkalmas párhuzamos tulajdonlások, a különböző kormányközeli alakok érdekeltségei beépülnek egy holdingba, amit majd Liszkay Gábor, a Mediaworks elnök-vezérigazgatója irányít. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a 2015 ősze óta széttagoltan felépített médiaportfólió (amiben Matolcsy Ádám, Andy Vajna, Habony Árpád, Schmidt Mária, Mészáros Lőrinc és Heinrich Pecina is birtokolhatott ezt-azt) a kvázi pártirányítás alól valós központi vezérlés alá kerül.

A hatalom végig kitartott amellett az elv mellett is, hogy a tájékoztatást a párt osztatlanul irányítja. Ugyanakkor ez az osztatlanság meglehetősen sok áttétellel működő, bizonyos mértékig kusza intézményhalmazban öltött testet.

A 444 informátorai szerint Orbánnak elege van abból hogy a strómanok sajátjuknak tekintik a vagyont és elkezdik magukra költeni a pénzt. letojva a kormányközeli cégháló íratlan szabályát: el lehet tenni pénzt, de úgy és annyit, amennyit fent leegyeztettél, mert a rablógazdaságnak is megvan a maga betyárbecsülete.

Orbán megbízik Liszkayban, aki a G-nap után habozás nélkül levált Simicskáról, és nem gondolja, hogy előállhat ugyanaz a helyzet, mint 3 évvel ezelőtt. Liszkay a portfóliót a Hír TV visszafoglalása előtt nem sokkal alapított Media Fundamentum Nonprofit Zrt. nevű cégen keresztül fogja igazgatni, véli a 444.

Noha nem létezett cenzúrahivatal, több intézményes szereplőnek is elsődleges feladatai közé tartozott a sajtó tartalmi irányítása, annak ellenére, hogy a vonatkozó határozatok rendre hangsúlyozták az elvi irányítás szükségességét.

A Media Fundamentum alá kerül be

  • a Mediaworks (Nemzeti Sport, kismillió megyei lap és hetilap)
  • a Hír TV
  • a hamarosan újrainduló Magyar Nemzet
  • az Echo TV
  • a Karc FM rádió
  • a Retro Rádió
  • a New Wave Media Group Kft. (az origo kiadója)

A Mediaworks múlt héten megint nőtt egy picit, Pecinától megvették az Inform Media Kft-t, ezzel kettő híján (nyugi, azok Vajnáé) minden megyei napilap és azok internetes kiadása is a kezükbe került. A fentiekből látszik, hogy a törekvés a komolyabbnak, közéletibbnek tartott médiatermékeket illeti, a bulvárt egyelőre nem, így megúszhatja a beolvadást a TV2, a Bors és a Rádió1, azaz a Vajna-istálló, illetve a Habony-féle Lokál, Lokál Extra és a 888 - ezeket a termékeket a Rogán-Habony párosnak hagynák meg. (A Figyelő meg a Pesti Srácok meg senkit nem érdekel még ebben a viszonylatban sem.)

Az Agitprop sajtóalosztály elvileg irányítja a sajtó, a rádió és televízió munkáját; rendszeresen tájékoztatja a szerkesztőségek vezetőit, elemzi a lapok, a rádió és televízió munkáját; segíti a sajtóval rendelkező szervek felügyeleti tevékenységét; foglalkozik a sajtó káderhelyzetével, az újságíróképzésnek és az utánpótlás nevelésének alakulásával.

Liszkay az irányítást végezné, az operatív munkára az MTVA-tól érkezhet Vaszily Miklós vezérigazgató, akinek hűségéről a lehallgatási botrányban meggyőződhettek. Vaszily neve a TV2 új főnökeként is felmerült, de most úgy tűnik, hagyják, hogy Dirk Gerkens kitöltse év végén lejáró szerződését, annak ellenére, hogy a TV2 a kormánytól platós teherautón hozzájuk hordott pénz ellenére is képes volt ismét veszteséges évet zárni, és még mindig nem érte utol az RTL-csoportot se nézettségben, se anyagilag.

A konszolidációtól nyilvánvalóan azt várják, hogy az ellenőrizhetően befolyó pénzek és a kontrollált tartalom mellett megnőjön a jobboldali médiatermékek jelentősége is. A Mediaworks uralta vidéki lappiacon a példányszámok folyamatosan csökkennek, a Magyar Időket alig olvassák, a Figyelő 2000 példánya nem releváns semmilyen tekintetben, az Echo TV a 2,5 milliárd forintos befektetés és felújítás ellenére is csak 0,7 százalékos elérésű csatorna és a Hír TV sem tud 1,6-nál sokkal többet a legjobb napjain sem.

A magyar lapkiadók rendszerét a széttagoltság jellemezte. Mintegy 70 olyan kiadó működött, amely valamiféle sajtóterméket is gondozott. A sajtóirányítás végül négy kiadót hagyott talpon, az összevonást a racionálisabb gazdálkodás és egyeztetési mechanizmus kialakításával indokolta, ám szerepet játszott a döntésben az is, hogy felügyelni is egyszerűbb volt négy mamuthivatalt, mint 70 kiadóvállalatot.

Persze mindez csak elmélet és fejtegetés, hiszen van ebben az országban egy független Gazdasági Versenyhivatal és a piac felügyeletével megbízott, dettó független Médiahatóság, akik természetesen megvizsgálják majd ezeket a tervezett fúziókat, és a törvény értelmében és szellemében hoznak majd pártatlan és fair döntést.

Az idézetek Takács Róbert A sajtóirányítás szervezete a Kádár-korszakban c. tanulmányából származnak. A teljes írás itt olvasható el.

(Címlap és borítókép illusztráció: szarvas / Index)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?