Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Serena Williams karikatúrája miatt áll a bál az interneten

2018.09.12. 05:12

„Nem engednéd inkább nyerni?" – kérdezi a székbíró Serena Williams ellenfelét az ausztrál Mark Knight nagy port kavart karikatúráján, miközben a kép előterében Williams idegesen, üvöltve ugrál a teniszütőjén.

A melbourne-i székhelyű Herald Sun ezzel a rajzzal reagált a hírre, hogy a teniszező 17 ezer dolláros (azaz nagyjából 4,8 millió forintos) pénzbüntetést kapott, miután a japán Naomi Oszaka ellen vívott meccse közben összetörte az ütőjét és sértegette Carlos Ramos játékvezetőt.

A karikatúra sokaknál kiverte a biztosítékot, az interneten többen is hevesen bírálták, illetve rasszistának nevezték Knight munkáját. Közéjük tartozik például J. K. Rowling, a Harry Potter-könyvek írója is, aki egy Twitter-bejegyzésben ment neki a rajznak, amelyben gúnyosan csak gratulálni tudott az alkotónak „az egyik legkiválóbb ma élő sportolónő" ábrázolásért.

serenakarikatura.png

Mark Knight – aki korábban még büszkén osztotta meg a karikatúrát a Twitteren – a heves ellenérzések miatt egy rádióinterjúban próbálta megvédeni a munkáját, azt mondta, szerinte a rajz nem sértő, és sajnálja, hogy ennyire (és ennyien) félreértették azt a közösségi médiában. „Azt mondják, rasszista vagyok, mert afroamerikai nőként ábrázoltam Serenát. Egy erős alakként rajzoltam le, hiszen az is" – mondta.

Mark Knight ezután eltüntette magát a Facebookról és a Twitterről is, profiljai többé nem elérhetőek. A karikaturista nem válaszolt a BuzzFeed ezzel kapcsolatos kérdéseire sem.

Damon Johnston, a Herald Sun szerkesztője aztán szintén a Twitteren védte meg Knightot. A posztja szerint a karikatúra nem rasszista, nem szexista, szerinte pont a műfajnak megfelelően gúnyolódik egy teniszlegenda megkérdőjelezhető viselkedésén. Hozzátette: Mark Knight a szerkesztőség teljes támogatását élvezi.

A Knight mellett kiálló Johnston aztán egy újabb poszttal öntött csak igazán olajat a tűzre, a tweet szerint a Herald Sun egyenesen a szerdai címlapjára teszi majd a karikatúrát, méghozzá több más hasonlóan vitatott gúnyrajz társaságában, a főcím pedig úgy szól: Üdv a PC világában!

(via BuzzFeed News, Unilad)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?