Serena Williams karikatúrája miatt áll a bál az interneten

2018.09.12. 05:12

„Nem engednéd inkább nyerni?" – kérdezi a székbíró Serena Williams ellenfelét az ausztrál Mark Knight nagy port kavart karikatúráján, miközben a kép előterében Williams idegesen, üvöltve ugrál a teniszütőjén.

A melbourne-i székhelyű Herald Sun ezzel a rajzzal reagált a hírre, hogy a teniszező 17 ezer dolláros (azaz nagyjából 4,8 millió forintos) pénzbüntetést kapott, miután a japán Naomi Oszaka ellen vívott meccse közben összetörte az ütőjét és sértegette Carlos Ramos játékvezetőt.

A karikatúra sokaknál kiverte a biztosítékot, az interneten többen is hevesen bírálták, illetve rasszistának nevezték Knight munkáját. Közéjük tartozik például J. K. Rowling, a Harry Potter-könyvek írója is, aki egy Twitter-bejegyzésben ment neki a rajznak, amelyben gúnyosan csak gratulálni tudott az alkotónak „az egyik legkiválóbb ma élő sportolónő" ábrázolásért.

serenakarikatura.png

Mark Knight – aki korábban még büszkén osztotta meg a karikatúrát a Twitteren – a heves ellenérzések miatt egy rádióinterjúban próbálta megvédeni a munkáját, azt mondta, szerinte a rajz nem sértő, és sajnálja, hogy ennyire (és ennyien) félreértették azt a közösségi médiában. „Azt mondják, rasszista vagyok, mert afroamerikai nőként ábrázoltam Serenát. Egy erős alakként rajzoltam le, hiszen az is" – mondta.

Mark Knight ezután eltüntette magát a Facebookról és a Twitterről is, profiljai többé nem elérhetőek. A karikaturista nem válaszolt a BuzzFeed ezzel kapcsolatos kérdéseire sem.

Damon Johnston, a Herald Sun szerkesztője aztán szintén a Twitteren védte meg Knightot. A posztja szerint a karikatúra nem rasszista, nem szexista, szerinte pont a műfajnak megfelelően gúnyolódik egy teniszlegenda megkérdőjelezhető viselkedésén. Hozzátette: Mark Knight a szerkesztőség teljes támogatását élvezi.

A Knight mellett kiálló Johnston aztán egy újabb poszttal öntött csak igazán olajat a tűzre, a tweet szerint a Herald Sun egyenesen a szerdai címlapjára teszi majd a karikatúrát, méghozzá több más hasonlóan vitatott gúnyrajz társaságában, a főcím pedig úgy szól: Üdv a PC világában!

(via BuzzFeed News, Unilad)