Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

A Spíler2 feleslegességét maga a TV2 igazolja

GettyImages-962427340
2018.09.14. 17:33 Módosítva: 2018-09-14 17:33:25
Húzott egy Mátyás királyosat a TV2 sportosztálya, már ha van ilyen, és látszólag tett egy gesztust a nézők felé: hétvégén spanyol bajnokikat, jövő héten kedden és szerdán pedig BL-csoportmeccseket adnak a Spíler1-en, ami a Telekom és a UPC rendszerében is fogható több kisebb szolgáltató mellett (a piacvezető Diginél nem). Pedig a döntés legkevésbé szól a nézőkről, annál inkább a szolgáltatók virtuális kezének csavargatásáról és az öntökönszúrásról.

A Spíler2 az olasz bajnokság közvetítési jogainak elvesztésével a TV2-csoport vakbele lett. Van, de minek, foglalkozni viszont kell vele, mert ha nem, baj lesz belőle. A baj jelen esetben az az évi 4-5 milliárd forint, ami csak erre a tévére megy el a megvásárolt közvetítési jogok, műszaki és HR-háttér miatt.

A TV2 eszement összegekért vásárolt sportjogokat: csak a Spíler2-re a spanyol bajnokság és a kettes számú BL-csomag évi 10-10,5 millió euróba kerül,

amihez szívfájdalom nélkül csapták volna hozzá az olasz bajnokság 4,4 millió euróját is, ha nem maradnak le a buliról, és nem az a Digi csaklizza el előlük a jogokat az utolsó pillanatban, amitől az angol bajnoki meccsek jogait vették meg.

Két prémium sportesemény azonban nem elég egy csatorna működtetéséhez. Erről ebben a cikkben elég részletesen írtunk, ahogy az anyagi háttérről is, és arról, miért ásta be magát nyakig a futóhomokba a TV2. A Spíler2 indulása előtt ezt ígérték egy sajtóközleményben:

A legfiatalabb tematikus kábeltévé műsorán az UEFA-val kötött hosszútávú szerződés értelmében 2018 és 2021 között a Bajnokok Ligája mérkőzéseit is követhetik majd a nézők. A szurkolók minden forduló minden játéknapján láthatnak mérkőzéseket, az új 19 órás kezdési időponttal rendezett találkozókat kizárólag a Spíler2 műsorán.

Ezzel és a spanyol meccsekkel házaltak a Telekomnál és a UPC-nél, és igyekeztek rábeszélni őket, hogy bekerüljenek valamelyik csomagjukba, hogy a beszedett továbbítási díjból fedezhessék a a költségként minden évben fixen felmerülő milliárdokat. Exkluzív tartalmat kínáltak, csak a Spíler2-n látható spanyol bajnokikat és BL-meccseket.

A két nagy azonban nem akarja a Spíler2-t, legalábbis nem annyiért, amennyit kérnek érte, és nem abba a csomagba, amibe a TV2 szánja. A TV2 egészen ma reggelig tartotta magát, majd műsort változtatott.

Ennek megfelelően a hétvégi közvetítési rendjük úgy fog kinézni, hogy 

Szeptember 14. péntek:

 • 20:55 SD Huesca - Rayo Vallecano ÉLŐ – Spíler1, Spíler2 

Szeptember 15. szombat:

 • 12:55 Atlético Madrid – SD Eibar – Spíler2
 • 13:00 Tottenham Hotspur - Liverpool - Spíler1 
 • 15:55 Newcastle United – Arsenal ÉLŐ – SuperTV2 
 • 16:10 Real Sociedad – FC Barcelona – ÉLŐ – Spíler 1, Spíler2 
 • 18:15 Watford - Manchester United – Spíler1 
 • 18:15 Valencia CF - Real Betis – Spíler2
 • 20:40 Athletic Bilbao- Real Madrid – ÉLŐ – Spíler1, Spíler2 

Szeptember 16. vasárnap:

 • 11:55 CD Leganés – Villarreal CF – Spíler2
 • 13:45 Wolverhampton Wanderers - Burnley – Spíler1 
 • 16:00 RCD Espanyol - Levante UD – Spíler2
 • 16:30 Everton - West Ham United – Spíler1 
 • 18:15 R. Valladolid CF – D. Alavés – Spíler2
 • 20:40 Sevilla FC – Getafe CF – ÉLŐ – Spíler1, Spíler2

Azaz pontosan azt csinálták, amit az előző cikkemben megjósoltam, és a portfólió egyik csatornájára, a Super TV2-re toltak át egy angol meccset, amikor az ütközött egy spanyollal, és vígan megmutatják a Barca, a Real Madrid és a Sevilla bajnokiját is a Spíler1-en - a Valencia és az Atletico Madrid meccsei maradtak a S2-n. 

A jövő heti BL-meccsek helyzete még érdekesebb. Az világos, hogy az eredeti vállalást (legalábbis amit erről kommunikáltak), azaz a heti két-két meccs minden játéknapon, héttől és kilenctől, simán teljesíthető a Spíler2 nélkül is. A jövő hétre a TV2 viszont játéknaponként 4-4 meccset fog adni, kettőt a Spíler1, kettőt a Spíler2 műsorán:

 • Kedd 18:45: Internazionale - Tottenham Hotspur (S1) / FC Barcelona - PSV Eindhoven (S2)
 • Kedd 21:00: Galatasaray - Lokomotiv Moszkva (S1) / AS Monaco - Atlético Madrid (S2)
 • Szerda 18:45: Ajax - AEK Athens (S1) / FC Shakhtar Donetsk - TSG Hoffenheim (S2) 
 • Szerda: 21:00: Viktoria Plzen - CSZKA Moszkva (S1) / Valencia - Juventus (S2) 

Mint látható, a TV2 igyekezett a második számú BL- csomagból is olyan meccseket kiszedni (az első, jobb meccseket tartalmazó csomag az MTVA-é), melyekre odakapcsolnak a nézők,

de a kettes csomag kínálata nem olyan erős, mint az elsőé, nyolc épkézláb meccs egyszerűen nincs benne.

Hogy ez jelent-e többletköltséget, hogy mindkét csatornán lesz meccs, azt nem tudni. Mindenesetre azzal, hogy ezen a héten elhúzzák a mézesmadzagot egy Barcelona-Tottenhammel, a nézői nyomást szeretnék erősíteni, és ahogy azt a 444 cikke is megjegyezte, a jogtulajdonosok felé tette esetleges vállalásoknak akarnak megfelelni.

b25c5d45304603.5836ad7daa915.png

Mivel a nézők a vártnál kevésbé hőbörögnek, a TV2 ajánlatát pedig a Telekom és a UPC is körbe röhögte, a TV2 szokásának híven átment sértődött kisgyerekbe, és a 444-en keresztül üzenget a szolgáltatóknak:

A kérdést fel lehetne tenni a szolgáltatóknak is, hogy vajon miért nem azokat a sportcsatornákat teszik be a kínálatukba, ahol a prémium tartalmak és a legnépszerűbb bajnokságok láthatók? Miért szolgáltatják továbbra is ugyanazon az áron az ügyfeleik felé azokat a csatornákat, melyeken már nincs a korábban biztosított tartalom? Ha valóban a nézői igényeket tartanák szem előtt, a Spíler 1-2 már minden szolgáltató kínálatában benne lenne. 

Ez ismét csak a nyomásgyakorlás egyik eszköze, amiből simán lehet arra következtetni, hogy a TV2 elég nagy bajban van a jogok finanszírozását illetően. A 444 szerint a nagypolitika, azaz a Vajnáék feletti kör, nem is tudott arról, hogy mennyit szórtak el a sportjogokra úgy, hogy a bevételi oldalt kvázi légvárakra építették. A mostani döntéssel viszont az a baj, hogy semmi értelme nincs (hacsak nincsenek a már emlegetett szerződéses feltételek az UEFA és a spanyol liga felé), hiszen úgy nehéz exkluzív tartalmat sugárzó adót eladni, ha azt a tartalmat, vagy annak egy részét a másik adóra különösebb gond nélkül be lehet illeszteni. Akkor az exkluzív, új tévé nem is olyan értékes. 

Érintőlegesen kapcsolódik

Információink szerint a Sport Televízió anyacége, az AMC és az MTVA közötti tárgyalások eredménytelenek voltak, így a Videoton Európa-liga meccseit kizárólag a Sport1 közvetíti majd.

Ahogy a Spíler1 esetében, a Spíler2-nél is feltételezhető, hogy a Telekom adja be hamarabb a derekát, a UPC pedig majd később, de a TV2-nek mindenképpen csökkentenie kell a csatornáért információink szerint elkérni tervezett 250 forintot, mert ennyit senki nem fog kifizetni egy olyan tévéért, aminek feleslegességét ettől a hétvégétől kezdve éppen a TV2 bizonyítja fényesen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?