Judit
2 °C
7 °C

Megint kirúgtak két embert a Zoomtól

2018.09.21. 13:53

Kovács Gábor és Csepregi János Botond távozott Tarjányi Péter Zoom.hu nevű portáljától. A kirúgásáról Csepregi a Facebookon tett közzé egy  posztot, amiben azt írta, hogy

A mai napon kirúgtak a Zoomból. Hivatalosan átszervezés miatt, valójában azért, mert kiálltam magamért, másokért. Azt ugyanis nehezen viselem, ha nem tudja a bank hó közepén levonni a számlámról a hitelemet, mert nincs rajta pénz. És ilyenkor kérdezni szoktam.

Azt mások is megerősítették, hogy nem először fordult elő csúszás a fizetések utalásakor, sőt, a legutóbbi esetben azt készpénzben kapták meg az alkalmazottak, vagy legalábbis egy részük. Több forrásunk azt állítja, hogy a cégtől most azokat távolították el, akik a leghangosabban jelezték a vezetőség felé, hogy a fizetésnek illene időben megérkeznie. 

Azt, hogy valóban vannak fizetési gondjai a cégnek, Kustánczi Norbert főszerkesztő megerősítette az Indexnek, de azt kategorikusan cáfolta, hogy azokkal bontottak volna szerződést, akik ezt szóvá tették volna.

Valóban volt csúszás, de ez a másik a hülyeség kategóriájába tartozik. Átszervezés alatt van a cég, ami természetes folyamat, másutt is van ilyen. A lap nem szűnik meg, nem vett meg minket Mészáros Lőrinc, folytatjuk a melót tovább.

Információink szerint a Zoom tulajdonosa, Tarjányi Péter, hétfőn nyilatkozatot tesz közzé, amiből vélhetően kiderül majd, hogy miért kell összébb húzni a nadrágszíjat. Úgy tudjuk, hogy mára több embert is behívtak a főszerkesztőhöz, de csak kettőt bocsátottak el – vannak olyan újságírók is, aki szabadságukat töltik, és ezért nem tudni, hogy náluk mihez vezet majd a beszélgetés. Kustánczi 2017 októbere óta irányítja a lapot, azóta kirúgta Vitéz F. Ibolya főszerkesztő-helyettest, Szirmák Erik politikai újságírót, Vajda Juditot, a szórakozás rovat munkatársát, a portál közösségi oldalának kezelőjét, Barsi Zoltánt és Juhász Edina kulturális újságírót is. Egyiküket egyébként úgy, hogy éppen szabadságát töltötte, vele telefonon közölték a döntést. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Kustánczi természetesen vett is fel embert a laphoz.) 

Tarjányi Péter
Tarjányi Péter
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A Zoom.hu-t az a Tarjányi Péter alapította, akit biztonságpolitikai szakértőként, íróként és üzletemberként ismerhetünk. Először  2008-ban próbálkozott meg vele, de akkor nem jött össze a dolog, így 2017 nyarán indította be újra. Első főszerkesztője a Velvet.hu korábbi főszerkesztője, Zappe Gábor lett, aki azonban pár hónappal később közös megegyezéssel távozott a portáltól. Őt követte Kustánczi Norbert. 

Csepregi a Facebookon azt írta, a Zoom indulásakor jó csapat jött össze, de Zappe kirúgásával

menthetetlenül léket kapott ez a projekt.(...) Mégsem bánom ezt az egy évet, kicsit sem. Olyan embereket ismertem meg, akik nélkül szegényebb lenne az életem, nagyon jó arcokat, jó újságírókat és vicces kollégákat. Ezért megérte.

A Zoom anyagi gondjai mögött sok minden állhat, a piaci pletykák arról szólnak, hogy a tulajdonos korábbi bírósági ügye sem segít rajta, aminek másodfokú tárgyalása még csak most következik. Egy 2010-es, 441 milliós csalási ügyről van szó, amiről itt írtunk bővebben, és amivel kapcsolatban Tarjányi azt nyilatkozta, hogy az egész pert megalapozatlannak tartja, és bízik benne, hogy másodfokon felmentik a vádak alól. Ezt arra alapozhatja, hogy a hét éve húzódó eljárásban vannak furcsaságok, a polgári- és büntetőjogi perekben ellentétes ítéletek születtek, de olyannyira, hogy a polgáriban fel is mentették a vádak alól, ami a Főügyészséget viszont valamiért hidegen hagyta. 

Tarjányit különösen nagy kárt okozó csalás bűntettében mondta ki bűnösnek a törvényszék, és két év börtönbüntetést kapott 5 évre felfüggesztve, két társával együtt pedig a sértett javára mintegy 440 millió forintot kellett megfizetnie. Ez volt a első fok, a másodfok még csak most jön, mert a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség fellebbezett, és súlyosabb büntetés kiszabását kérte a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtáblától. Tarjányi ügyvédje Futó Barnabás, aki éppen a napokban nyilatkozta a sajtónak, hogy ebben a büntetőügyben "nincs politika". 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?