Megint kirúgtak két embert a Zoomtól

2018.09.21. 13:53

Kovács Gábor és Csepregi János Botond távozott Tarjányi Péter Zoom.hu nevű portáljától. A kirúgásáról Csepregi a Facebookon tett közzé egy  posztot, amiben azt írta, hogy

A mai napon kirúgtak a Zoomból. Hivatalosan átszervezés miatt, valójában azért, mert kiálltam magamért, másokért. Azt ugyanis nehezen viselem, ha nem tudja a bank hó közepén levonni a számlámról a hitelemet, mert nincs rajta pénz. És ilyenkor kérdezni szoktam.

Azt mások is megerősítették, hogy nem először fordult elő csúszás a fizetések utalásakor, sőt, a legutóbbi esetben azt készpénzben kapták meg az alkalmazottak, vagy legalábbis egy részük. Több forrásunk azt állítja, hogy a cégtől most azokat távolították el, akik a leghangosabban jelezték a vezetőség felé, hogy a fizetésnek illene időben megérkeznie. 

Azt, hogy valóban vannak fizetési gondjai a cégnek, Kustánczi Norbert főszerkesztő megerősítette az Indexnek, de azt kategorikusan cáfolta, hogy azokkal bontottak volna szerződést, akik ezt szóvá tették volna.

Valóban volt csúszás, de ez a másik a hülyeség kategóriájába tartozik. Átszervezés alatt van a cég, ami természetes folyamat, másutt is van ilyen. A lap nem szűnik meg, nem vett meg minket Mészáros Lőrinc, folytatjuk a melót tovább.

Információink szerint a Zoom tulajdonosa, Tarjányi Péter, hétfőn nyilatkozatot tesz közzé, amiből vélhetően kiderül majd, hogy miért kell összébb húzni a nadrágszíjat. Úgy tudjuk, hogy mára több embert is behívtak a főszerkesztőhöz, de csak kettőt bocsátottak el – vannak olyan újságírók is, aki szabadságukat töltik, és ezért nem tudni, hogy náluk mihez vezet majd a beszélgetés. Kustánczi 2017 októbere óta irányítja a lapot, azóta kirúgta Vitéz F. Ibolya főszerkesztő-helyettest, Szirmák Erik politikai újságírót, Vajda Juditot, a szórakozás rovat munkatársát, a portál közösségi oldalának kezelőjét, Barsi Zoltánt és Juhász Edina kulturális újságírót is. Egyiküket egyébként úgy, hogy éppen szabadságát töltötte, vele telefonon közölték a döntést. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Kustánczi természetesen vett is fel embert a laphoz.) 

Tarjányi Péter
Tarjányi Péter
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A Zoom.hu-t az a Tarjányi Péter alapította, akit biztonságpolitikai szakértőként, íróként és üzletemberként ismerhetünk. Először  2008-ban próbálkozott meg vele, de akkor nem jött össze a dolog, így 2017 nyarán indította be újra. Első főszerkesztője a Velvet.hu korábbi főszerkesztője, Zappe Gábor lett, aki azonban pár hónappal később közös megegyezéssel távozott a portáltól. Őt követte Kustánczi Norbert. 

Csepregi a Facebookon azt írta, a Zoom indulásakor jó csapat jött össze, de Zappe kirúgásával

menthetetlenül léket kapott ez a projekt.(...) Mégsem bánom ezt az egy évet, kicsit sem. Olyan embereket ismertem meg, akik nélkül szegényebb lenne az életem, nagyon jó arcokat, jó újságírókat és vicces kollégákat. Ezért megérte.

A Zoom anyagi gondjai mögött sok minden állhat, a piaci pletykák arról szólnak, hogy a tulajdonos korábbi bírósági ügye sem segít rajta, aminek másodfokú tárgyalása még csak most következik. Egy 2010-es, 441 milliós csalási ügyről van szó, amiről itt írtunk bővebben, és amivel kapcsolatban Tarjányi azt nyilatkozta, hogy az egész pert megalapozatlannak tartja, és bízik benne, hogy másodfokon felmentik a vádak alól. Ezt arra alapozhatja, hogy a hét éve húzódó eljárásban vannak furcsaságok, a polgári- és büntetőjogi perekben ellentétes ítéletek születtek, de olyannyira, hogy a polgáriban fel is mentették a vádak alól, ami a Főügyészséget viszont valamiért hidegen hagyta. 

Tarjányit különösen nagy kárt okozó csalás bűntettében mondta ki bűnösnek a törvényszék, és két év börtönbüntetést kapott 5 évre felfüggesztve, két társával együtt pedig a sértett javára mintegy 440 millió forintot kellett megfizetnie. Ez volt a első fok, a másodfok még csak most jön, mert a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség fellebbezett, és súlyosabb büntetés kiszabását kérte a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtáblától. Tarjányi ügyvédje Futó Barnabás, aki éppen a napokban nyilatkozta a sajtónak, hogy ebben a büntetőügyben "nincs politika".   • Tippek
  • Árfolyam