Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bírósági úton akadályozná a Jobbik, hogy állami pénzt kapjanak a hazug propagandaoldalak

2018.09.24. 14:09

Benyújtott egy javaslatot a Parlamentben Jakab Péter jobbikos országgyűlési képviselő, amellyel azt szeretnék elérni, hogy ne kaphassanak állami hirdetést a hazugságon kapott híroldalak. A 24 írja, hogy a javaslat szerint az a médiafelület, amelyről jogerős bírósági ítélet mondja ki, hogy hazudott vagy hazugságot terjesztett, a következő évben ne kaphasson állami pénzeket.

A benyújtott javaslat szerint

Az elmúlt években sajnálatos módon a magyar közéletet ellepték az úgynevezett álhírek, amelyeknek jellemzően egyetlen célja van: megtéveszteni a lakosságot, legtöbb esetben ezzel befolyásolva a hírfogyasztó politikai irányultságát. A jelenség önmagában is káros, ami hatványozottan igaz azokra az esetekre, amikor az álhír bírósági döntés által is alátámasztott módon költségvetési szerv által közvetlenül vagy közvetett módon támogatott sajtótermékben jelenik meg. Rendkívüli mértékben rontja az állam, illetve az állam teljes vagy résztulajdonában álló gazdálkodó szervezet megítélését, ha olyan termékeket támogat, illetve olyan termékekben hirdet, amelyek rendszeresen hazudnak a hírfogyasztónak, becsapják a választókat.

Sőt, nem csak nem juthatnának állami pénzekhez, hanem büntetésként a korábbi állami támogatások kétszeresét kellene kifizetniük.

A javaslat egyértelműen a kormánymédiára utal, amely a választás előtt olyan mértékben közölt valótlanságokat, hogy azóta hetente jelennek meg súlyosabbnál súlyosabb helyreigazítások a Riposttól az Origón át a Pesti Srácokig. Mindezektől függetlenül adómilliárdok tűnnek el a kormányközeli médiafelületeken hirdetések formájában, például a legtöbb pénzt Schmidt Mária Figyelőjénél költi el a Fidesz, miközben a hetilapok közül ebből adják el a legkevesebbet. De lehet említeni a Ripostot is, ahol hónapokkal azelőtt lekötöttek már állami hirdetéseket, hogy az oldal egyáltalán elindult volna.