Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Indexről is forgatott a német köztévé

2018.09.27. 12:59

A kormánnyal szemben kritikus magyar média helyzetéről készített riportot a német közszolgálati csatorna, az NDR Budapesten. A Norddeutsche Rundfunk a német közszolgálati ARD regionális csatornája, amely Hamburgban, Mecklenburg-Vorpommern, Alsó-Szászország és Schleswig-Holstein tartományban sugározza adását és több mint 1 milliós nézettsége van.

A riport elején Sugárka Sielaff, az NDR újságírója azt mondja: gyakran jár Magyarországon, és amikor jön, mindig néhány közéleti újsággal és magazinnal kevesebb van. A riporter egy újságosnál Heti Választ kér, de az újságárus azt mondja, az már nincs. Megemlítik a riportban a nagy múltú Népszabadságot és Magyar Nemzetet is, amelyek már nem léteznek. 

2

A német televízió az Index szerkesztőségében is forgatott, amelyet a kommentátor szerint „egyik politikai oldalhoz sem lehet besorolni”. Az Indexet több mint egymillióan olvassák naponta, hangzik el, és a portálon  nincsenek állami hirdetések.  Tóth-Szenesi Attila főszerkesztő a riportban arról beszél, hogy az Index a piacból él, de a hirdetési piac is egyre szűkül. Az Index a függetlenségét egy alapítványon keresztül igyekszik biztosítani, amelynek élén egy olyan ember áll, aki élvezi a szerkesztőség bizalmát. Ez a konstrukció szavatolhatja, hogy az Indexet ne lehessen felvásárolni vagy befolyást gyakorolni rá.  „Amióta így működünk, senki semmilyen nyomást nem gyakorolt ránk, teljesen szabadon dolgozhatunk” – mondja az NDR riporterének Miklósi Gábor, az Index főszerkesztő-helyettese. 

A riportban megszólal Puzsér Róbert is, aki a lap megszüntetéséig a Magyar Nemzetbe írt, majd a Hír Tv visszafoglalása után a tévécsatornától is elküldték. Mégis optimista: "Egy tévétől vagy egy rádiótól kirúghatnak. De nem tudnak kirúgni a saját Facebook-oldalamról, ahogy a saját Youtube-csatornámról se. Ez a reménysugár a független, autonóm újságíróknak, hogy az interneten tovább tudnak létezni ". Puzsér szerint lassan kihal az a generáció, amelynek a médiáját az Orbán-kormány korlátozni akarja, az online-teret pedig nem fogja tudni ilyen eszközökkel kontrollálni.

Batka Zoltán a Népszava újságírója a riportban azt mondja: egyre nehezebb bármit is kideríteni, mert a kormánypárti politikusok egyáltalán nem válaszolnak a kérdéseire. Ennél azonban sokkal jobban zavarja, hogy a feltárt korrupciós ügyeknek szinte semmilyen következménye nincs.