Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbán ügyvédje is beült a kormánysajtó irányítását segítő alapítványba

2018.09.28. 22:25

Bejegyezték egy alapítványt, aminek szerepe lesz abban, hogy összetereljék a jelenleg különböző cégek alatt működő kormánysajtót – tudta meg a 24.hu. A lap azt írja, hogy a Kaposvári Törvényszéken bejegyzett Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány kuratóriumában három kormányközeli, vagy konkrétan Fidesz-tag kapott helyet.

Az elnök Dr. Varga István jogász, akit augusztus 20-án a Magyar Éredmrend Tisztikeresztjével tüntettek ki. Közéleti karrierjét MDF-es politikusként kezdte, majd fideszes országgyűlési képviselő volt 2014-ig. Ő korábban amiatt szerepelt a sajtóban, hogy azt mondta:

Ha mindenki a két-három vagy négy gyermekét megszüli, és eleget ad a hazának, és mindenki boldog lesz, ezt követően mindenki megvalósíthatja saját magát.

A civil szervezet kuratóriumának másik két tagja is megbízható kormánypártinak tűnik.

  1. Bajkai István fideszes parlamenti képviselő, akinek a politikusi munkája mellett arra is jut ideje, hogy az Orbán családot képviselje ügyvédként. Ő volt az, aki miatt az Európai Unió százmilliárdos büntetést helyezett kilátásba, miután hiányosságokat találtak Bajkai ügyvédi irodáját is érintő ellenőrzési rendszerben.
  2. Szánthó Miklós, a civil szervezetként működő, de valamiért a kormánnyal a létező összes kérdésben 100 százalékig egyetértő, és a kormánysajtóban is rendszeresen szakértőként megszólaló Alapjogokért Központ igazgatója.

Az alapítvány célja, hogy "a magyar tömegtájékoztatás részét képező nyomtatott sajtó, rádió, tv, online felületeinek értékteremtő, valamint a magyar nemzeti öntudat erősödését szolgáló tevékenységét elősegítse."

A Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány székhelye épp oda van bejelentve, ahová a kormánysajtó központosításával megbízott Liszkay Gábor új, nonprofit cége is, a Média Fundamentum Nonprofit Zrt. A 24.hu korábban arról írt, hogy Vaszily Miklós, az MTVA távozó vezérigazgatója lesz majd a kormánysajtó legfőbb irányítója, ő vezeti majd a vállalatot.

Sajtóhírek szerint a csomagban ott lesz a Nemzeti Sport, a megyei lapok, a Lokál, a 888.hu, a Magyar Idők, az Origo és a jobboldali rádiók, tévék nagyobbik része. A 24.hu információi szerint középtávon a Hír TV és az Echo TV közül csupán az egyiket tartják meg.