Judit
3 °C
7 °C

Elhallgat Music FM és a Sláger FM is

2018.11.16. 13:54

Szalay Dániel, a 24.hu egykor szakújságírója három napja, a Facebookon tette közzé, hogy 

a Médiatanács úgy határozott, hogy nem hosszabbítja meg a Music FM és a Sláger FM - két meghatározó budapesti kereskedelmi rádió - médiaszolgáltatási jogosultságát.

Az infóval kapcsolatban kereste az illetékeseket, de lerázták, későbbi választ ígértek neki, amit a mai napig nem kapott meg. Közben az Indexen megjelent egy cikke a hazai rádiós piacról, aminek egyik végkövetkeztetése az, hogy Andy Vajna és Mészáros Lőrinc hatalomátvételét a rádiós piacon a hatóság (NHMM) apró, de hatásos lépésekkel segítette elő, így következhetett be, hogy mára a Rádió 1 és a Retro Rádió uralja a kereskedelmi rádiós piacot. Akiknek eléggé kapóra jött a két közvetlen konkurensüket sújtó határozat.

A HVG erre tett rá egy lapáttal, és írták azt, hogy a Médiatanács nem hosszabbította meg egyik olyan rádióadó frekvenciaengedélyét sem, amely a kormányhoz közel álló médiabirodalom konkurenciája. A Music FM és a Sláger FM hattyúdala elkezdődött, két és fél hónapig még az övék a frekvencia, de utána elhallgatnak majd a leghallgatottabbak közé sorolt rádiók - a Music FM országosan a 4., a Sláger 5. helyen áll 525 000 ill. 393 000 napi hallgatóval.

maxresdefault

A Music FM egyébként Simicska Lajostól került át Nyerges Zsolthoz abban a körben, amiben az Orbán Viktort legeciző oligarcha minden médiaérdekeltségétől megszabadult. Ezeket a cégeket Nyerges mostanában adja át Mészáros Lőrincnek. A Sláger FM egy romániai befektető, Radu Morar érdekeltsége, aki négy tematikus tévéadó, köztük a Sláger TV tulajdonosa is. Morart 2016-ban a TV2, 2017-ben Habony Árpád cége akart kivásárolni, de ezekre az ajánlatokra nemet mondott - jelen állás szerint ez üzleti szempontból nemigen volt jó döntés. 

Az NMHH egyébként első blikkre nem követett el törvénysértést, az engedélyeket 2012 februárjában adták ki 9-9 évre, de öt évre szóló hosszabbítási opcióval - amihez a Médiatanács nem járult hozzá, mert mindkét rádió súlyos jogsértéseket követett el.

A Sláger FM (Budapest 103,9 MHz) többször is súlyosan megsértette a gyermekek kiemelt védelmére vonatkozó törvényi rendelkezéseket, emiatt szerződése nem újítható meg a médiatörvény alapján. A Music FM (Budapest 89,5 MHz) kérelme esetében ugyancsak törvényi kizáró okok merültek fel. A szolgáltató több alkalommal súlyosan vétett a gyermekek védelmére vonatkozó szabályok ellen, adatszolgáltatási kötelezettségét több ízben megsértette és médiaszolgáltatási díjtartozása is volt kérelme előterjesztésekor.

A mai slusszpoén: a Nyíregyháza 103,9 MHz helyi rádiós pályázati eljárásában a Vajna-közeli Center-Rádió Kft. sugározhat majd a frekvencián kereskedelmi jelleggel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?