Elhallgat Music FM és a Sláger FM is

2018.11.16. 13:54

Szalay Dániel, a 24.hu egykor szakújságírója három napja, a Facebookon tette közzé, hogy 

a Médiatanács úgy határozott, hogy nem hosszabbítja meg a Music FM és a Sláger FM - két meghatározó budapesti kereskedelmi rádió - médiaszolgáltatási jogosultságát.

Az infóval kapcsolatban kereste az illetékeseket, de lerázták, későbbi választ ígértek neki, amit a mai napig nem kapott meg. Közben az Indexen megjelent egy cikke a hazai rádiós piacról, aminek egyik végkövetkeztetése az, hogy Andy Vajna és Mészáros Lőrinc hatalomátvételét a rádiós piacon a hatóság (NHMM) apró, de hatásos lépésekkel segítette elő, így következhetett be, hogy mára a Rádió 1 és a Retro Rádió uralja a kereskedelmi rádiós piacot. Akiknek eléggé kapóra jött a két közvetlen konkurensüket sújtó határozat.

A HVG erre tett rá egy lapáttal, és írták azt, hogy a Médiatanács nem hosszabbította meg egyik olyan rádióadó frekvenciaengedélyét sem, amely a kormányhoz közel álló médiabirodalom konkurenciája. A Music FM és a Sláger FM hattyúdala elkezdődött, két és fél hónapig még az övék a frekvencia, de utána elhallgatnak majd a leghallgatottabbak közé sorolt rádiók - a Music FM országosan a 4., a Sláger 5. helyen áll 525 000 ill. 393 000 napi hallgatóval.

maxresdefault

A Music FM egyébként Simicska Lajostól került át Nyerges Zsolthoz abban a körben, amiben az Orbán Viktort legeciző oligarcha minden médiaérdekeltségétől megszabadult. Ezeket a cégeket Nyerges mostanában adja át Mészáros Lőrincnek. A Sláger FM egy romániai befektető, Radu Morar érdekeltsége, aki négy tematikus tévéadó, köztük a Sláger TV tulajdonosa is. Morart 2016-ban a TV2, 2017-ben Habony Árpád cége akart kivásárolni, de ezekre az ajánlatokra nemet mondott - jelen állás szerint ez üzleti szempontból nemigen volt jó döntés. 

Az NMHH egyébként első blikkre nem követett el törvénysértést, az engedélyeket 2012 februárjában adták ki 9-9 évre, de öt évre szóló hosszabbítási opcióval - amihez a Médiatanács nem járult hozzá, mert mindkét rádió súlyos jogsértéseket követett el.

A Sláger FM (Budapest 103,9 MHz) többször is súlyosan megsértette a gyermekek kiemelt védelmére vonatkozó törvényi rendelkezéseket, emiatt szerződése nem újítható meg a médiatörvény alapján. A Music FM (Budapest 89,5 MHz) kérelme esetében ugyancsak törvényi kizáró okok merültek fel. A szolgáltató több alkalommal súlyosan vétett a gyermekek védelmére vonatkozó szabályok ellen, adatszolgáltatási kötelezettségét több ízben megsértette és médiaszolgáltatási díjtartozása is volt kérelme előterjesztésekor.

A mai slusszpoén: a Nyíregyháza 103,9 MHz helyi rádiós pályázati eljárásában a Vajna-közeli Center-Rádió Kft. sugározhat majd a frekvencián kereskedelmi jelleggel.  • Tippek
  • Bankszámla