Judit
2 °C
7 °C

Részletes elemzést írt a New York Times a kormányszócsővé silányított Origóról

D MTI20180628004
2018.11.24. 15:19 Módosítva: 2018-11-24 16:47:52

Az Origo.hu története nemcsak a magyar emberek számára érdekes és tanulságos, hanem figyelmeztető jele annak, hogy világszerte átalakulóban vannak a demokratikus normák - írta cikkében a New York Times. A cikk egyik szerzője Novák Benjamin - az azóta már megszűnt Budapest Beacon munkatársa volt -, a másik Patrick Kingsley, akit 2015-ben az év újságírójának választottak Nagy-Britanniában. 

Az írás szerint Magyarország, pontosabban az Orbán Viktor vezette kormányok 2010 óta élen járnak annak bemutatásában, hogyan lehet kiüresíteni a jogállam működéséhez szükséges fékek és ellensúlyok rendszerét, különösképpen visszavágni egy kritikus szint alá a független médiát. 

A cikk azt állítja, hogy az Origo kiadója azért került a Matolcsy-családhoz, mert a kormány egyes szereplői informális találkozókon annyit nyomasztották a portált korábban tulajdonló Magyar Telekomot, míg a német hátterű cég végül engedett. Felidézik Orbán Viktor elhíresült szeptemberi, az EP-ben elhangzott kijelentését: "Mi sohasem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk". (Az Európai Parlamentben erre kinevették Orbánt.) 

A New York Times-ban azt is felidézték, hogy amikor Orbán Viktor 2010-ben másodjára is hatalomra került, Magyarország a 40. helyen állt a Freedom House sajtószabadság-listáján, 2017-re a 87. helyre visszacsúszott. Közben egyébként az is eléggé átalakult, ahogy a kormány reagál a FH-jelentéseire. 2011-ben még normál hangnemben próbáltak vitatkozni a szervezet megállapításaival, manapság pedig már csak egy egymondatos sorosozással elintézik. 2010 előtt pedig, ellenzékből a fideszes képviselők olyanokat mondtak, hogy mennyire "nagyra értékelik a Freedom House tevékenységét". 

A cikk arról írt, hogy a Fidesz az internetkábelek telepítési lehetőségére vonatkozó szerződések megújítása miatt csuklóztatta a Telekomot 2013-ban. Állítólag az évben, szeptember előtt néhány hónappal

Orbán Viktor találkozott az anyavállalat, a Deutsche Telekom vezérigazgatójával, a privát egyeztetés pedig kiabálásig fajult. 

Update: A történettel kapcsolatban megkerestük Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét, aki kérdésünkre az alábbi választ küldte: "Sajtókacsákkal és álhírekkel nem foglalkozunk".

Később Lázár János egy titkos bécsi találkozón vett részt a Magyar Telekom képviselőivel, hogy a Telekom engedélyei, illetve vidéki szélessávú internet telepítésének szerződéseiről beszélgessenek. Az Origo ügye kezdetben nem volt vitatéma, később azonban Lázár arra tett javaslatot, hogy a gördülékenyebb együttműködés esetében legyen egy titkos kommunikációs csatorna a lap szerkesztői és a kormány között. 2013 őszén az Origo szerződést kötött Várhegyi Attila cégével, aki a megállapodás következtében hívogathatta "tanácsaival" a lap szerkesztőit, a telekommunikációs cégnek pedig összejött az áhított szerződés. 

A magyar és a német Telekom sem kívánta kommentálni a New York Times bécsi találkozót firtató kérdéseit, de annyit megjegyeztek általánosságban, hogy a Magyar Telekom és a kormány közötti párbeszéd tény, ennek azonban "sosem volt célja a nyilvánosság vagy a sajtószabadság korlátozása". 

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2) nyilatkozik a sajtónak az EU-tagországok állam- és kormányfőinek csúcstalálkozója előtt Brüsszelben 2018. június 28-án. Jobbról Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?