Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Elfogult a média, de tévé nélkül élni sem tudnánk

TZIHZ20131205101
2018.11.27. 20:52

A magyar felnőttek 61 százaléka szerint elfogult a magyar sajtó, és nem lehet jól tájékozódni, mert valamelyik politikai oldal álláspontja nagyobb hangsúlyt kap, derült ki a Mérték Médiaelemző Műhely és Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet kutatásából, amely a magyarok politikai tájékozódását vizsgálta.

Szeptemberben az 1200 megkérdezett közel háromnegyede látta úgy, hogy a Fidesznek nagyobb befolyása van a sajtóban, mint az ellenzéknek, miközben csupán három százalék érezte úgy, hogy a nem-kormánypárti médiumok vannak többségben, 17 százalék szerint pedig kiegyensúlyozott a magyar média.

Beszédes továbbá, hogy a válaszadók csupán 31 százaléka gondolta úgy, hogy meg lehet ismerni a tényleges valóságot a médiából. A Fidesz-szavazók 53 százaléka szerint ezzel szemben igenis jól lehet tájékozódni a híradásokból, kétharmaduk pedig úgy látja, hogy az ellenzéki sajtó jellemzően valótlan állításokkal próbálja lejáratni a kormányt.

A magyar médiával az emberek csaknem ötöde szerint az a legnagyobb probléma, hogy nem kiegyensúlyozott, inkább Fidesz-túlsúly jellemzi.

Mint kiderült, a magyarok 29 százalékát egyáltalán nem érdekli a politika, 35 százalékukat csak egy kicsit, mindössze 8 százalék válaszolt úgy, hogy nagyon foglalkoztatja, mi történik az országban. A kormánypártiak közben nemcsak sokat, hanem magukhoz és az elmúlt évekhez képest képest egyenesen többet foglalkoznak politikával, míg az ellenzékiek inkább elfordulnak a közélettől.

felmpolerd.png
Fotó: Mérték.eu

Nem kicsit ijesztő az is, hogy a 18 és 29 év közöttiek (nevezzük őket fiataloknak) közel felét, 41 százalékát egyáltalán nem érdekli a politika, 35 százalékot is csak egy kicsit, és mindössze 2 százalékuk mondta azt, hogy nagyon foglalkoztatja őket a közélet. Sőt, tízből kilenc fiatal saját bevallása szerint inkább keveset foglalkozik politikával, mint sokat.

A politikai érdeklődés egyébként az életkorral együtt növekszik a magyarok körében, a számok alapján minél idősebb valaki, annál jobban érdeklődik aziránt, ami az országban és a világban  történik. Az iskolai végzettséget tekintve a diplomások a legérdeklőbbek, lakóhely tekintetében pedig a Budapesten élők.

De mit fogyasztunk?

A felmérés alapján továbbra is a tévé a legfontosabb információforrásunk, a megkérdezettek közel háromnegyede a tévéből tájékozódik még mindig. Óriási lemaradással a tévé mögött az internet következik (mindössze 35 százalékkal), majd a rádió, legvégül pedig a nyomtatott sajtó. A hetilapok még a napilapoknál is rosszabbul állnak: 78 százalék egyáltalán nem olvas ilyet. (Ugyanez a szám a napilapoknál: 65 százalék.)

felmhirf.png
Fotó: Mérték.eu

Kiderült, hogy ha a magyarok a jövőben csak egy típusú médiumból tájékozódhatnának, akkor közel a felük (42 százalék) a kereskedelmi csatornákat választaná, majdnem a negyedük (23 százalék) hagyatkozna a hírportálokra, de a köztévé is viszonylag jól szerepelne (20 százalék), különösen a 60 év felettiek körében. És bármilyen meglepő is:

a tévé még a netezők körében is fontosabb hírforrás, mint az internet.

A magyarok egyébként az RTL Klubot tartják a leghitelesebb hírforrásnak, amit az ATV és a HVG, valamint a köztévé híradója követ. A felmérés szerint a megyei napilapoknak hiszünk a legkevésbé politikai kérdésekben, mindössze 4 százalék tartja ezeket megbízhatónak.

A megkérdezettek 60 százaléka egyúttal azt állítja, hogy elolvassa, meghallgatja a másik oldal véleményeit is, 7 százalék viszont kizárólag kormánypárti hírforrásokból tájékozódik, ám ők jellemzően idősek vagy alacsony végzettségűek. Külföldi hírforrásokból rendszeresen mindössze két százalék tájékozódik.

A felmérés valamennyi eredménye, szövege és diagramja a Mérték oldalán érhető el.

(Borítókép: Takács Bence, az M1 Híradó egyik műsorvezetője adás előtt az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 4-es stúdiójában 2013. december 5-én. Fotó: Zih Zsolt /MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?