Való Világ: 45 perc alatt 91 káromkodás

2018.11.29. 17:24

A Mészáros Lőrinc tulajdonába került gigantikus médiaholdinggal nem, de a Való Világgal részletesen foglalkozik a Médiahatóság. Idén is minden héten összeszámolják és közzéteszik az RTL II valóságshow-jának aggályos jellemzőit: a trágárságot, a dohányzást, az alkoholfogyasztást és a szexualitást. A hatóság eddigi vizsgálatai szerint a gyakorisági rekordot a káromkodás tartja: az egyik adás negyvenöt perce alatt kilencvenegy – azaz percenként több mint két – ilyen esetet regisztráltak. 

Az is megállapították, hogy az új széria BeleValóVilág powered by Big Brother című, november 15-én 23 órától közzétett éjszakai kísérőműsorában "halmozottan fordult elő szexualitást ábrázoló tartalom, valamint a műsorszám közvetlenül mutatott be nemi aktust, ami pornográf tartalomnak minősül". 

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Való Világ: 45 perc alatt 91 káromkodás

A Médiahatóság külön VV-barométert csinált, amivel az RTL II valóságshow-ját monitorozzák.

331 · Nov 29, 2018 05:24pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Az RTL II egyébként luxemburgi joghatóság alá tartozik, ezért az ottani társhatóságnak kell jelezniük a kifogásaikat. Az NMHH az előző széria miatt négyszer fordult az európai hatóságokhoz, nagyrészt a műsor tartalmát rendszeresen kifogásoló állampolgári bejelentések nyomán.

vv
Fotó: RTL II

"Mivel a Való Világ 9 nézettségi mutatói még mindig a 13 és 17 év közötti korosztályban a legmagasabbak, a hatóság a kifogásolható jelenetek sorozatos közzétételét elsősorban a kiskorúak káros tartalmakkal szembeni sebezhetősége miatt még a jogszabályok betartása mellett is aggályosnak tartja", írja az NMHH. Vagyis hiába 18-as karikás a VV9 késő esti kísérőadása, attól még a hatóság szerint aggályos.

Ezért idén csináltak egy VV-barométert, ami hat változó – a szexualitás, a szexuális kontextusban megjelenő meztelenség, a trágár kifejezések, a dohányzás és a direkt, illetve indirekt módon feltűnő alkoholfogyasztás – mentén vizsgálja a műsort.

A leggyakrabban megjelenő aggályos elemek a trágárságok, melyekből naponta átlagosan több tucat esetet regisztrálnak.  A szex és az erotika is gyakori problémás tartalomnak tekinthető: volt két olyan adás, melyekben több mint negyven alkalmat jegyzett le a hatóság. A november 10-i kísérőműsorban pedig tizenötször mutattak a szerkesztők meztelen szereplőket. A hatóság az összegző statisztikákat hetente teszi közzé, az NMHH honlapján meg lehet nézni őket.

Érdekes, hogy az NMHH közleménye nem tér ki a műsor eddigi legnagyobb visszhangot kiváltó esetére, amikor az azóta kiesett VV Radics kifejtette lakótársainak, hogy az a nő, akit ver a partnere, meg is érdemli.