Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Való Világ: 45 perc alatt 91 káromkodás

2018.11.29. 17:24

A Mészáros Lőrinc tulajdonába került gigantikus médiaholdinggal nem, de a Való Világgal részletesen foglalkozik a Médiahatóság. Idén is minden héten összeszámolják és közzéteszik az RTL II valóságshow-jának aggályos jellemzőit: a trágárságot, a dohányzást, az alkoholfogyasztást és a szexualitást. A hatóság eddigi vizsgálatai szerint a gyakorisági rekordot a káromkodás tartja: az egyik adás negyvenöt perce alatt kilencvenegy – azaz percenként több mint két – ilyen esetet regisztráltak. 

Az is megállapították, hogy az új széria BeleValóVilág powered by Big Brother című, november 15-én 23 órától közzétett éjszakai kísérőműsorában "halmozottan fordult elő szexualitást ábrázoló tartalom, valamint a műsorszám közvetlenül mutatott be nemi aktust, ami pornográf tartalomnak minősül". 

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Való Világ: 45 perc alatt 91 káromkodás

A Médiahatóság külön VV-barométert csinált, amivel az RTL II valóságshow-ját monitorozzák.

331 · Nov 29, 2018 05:24pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Az RTL II egyébként luxemburgi joghatóság alá tartozik, ezért az ottani társhatóságnak kell jelezniük a kifogásaikat. Az NMHH az előző széria miatt négyszer fordult az európai hatóságokhoz, nagyrészt a műsor tartalmát rendszeresen kifogásoló állampolgári bejelentések nyomán.

vv
Fotó: RTL II

"Mivel a Való Világ 9 nézettségi mutatói még mindig a 13 és 17 év közötti korosztályban a legmagasabbak, a hatóság a kifogásolható jelenetek sorozatos közzétételét elsősorban a kiskorúak káros tartalmakkal szembeni sebezhetősége miatt még a jogszabályok betartása mellett is aggályosnak tartja", írja az NMHH. Vagyis hiába 18-as karikás a VV9 késő esti kísérőadása, attól még a hatóság szerint aggályos.

Ezért idén csináltak egy VV-barométert, ami hat változó – a szexualitás, a szexuális kontextusban megjelenő meztelenség, a trágár kifejezések, a dohányzás és a direkt, illetve indirekt módon feltűnő alkoholfogyasztás – mentén vizsgálja a műsort.

A leggyakrabban megjelenő aggályos elemek a trágárságok, melyekből naponta átlagosan több tucat esetet regisztrálnak.  A szex és az erotika is gyakori problémás tartalomnak tekinthető: volt két olyan adás, melyekben több mint negyven alkalmat jegyzett le a hatóság. A november 10-i kísérőműsorban pedig tizenötször mutattak a szerkesztők meztelen szereplőket. A hatóság az összegző statisztikákat hetente teszi közzé, az NMHH honlapján meg lehet nézni őket.

Érdekes, hogy az NMHH közleménye nem tér ki a műsor eddigi legnagyobb visszhangot kiváltó esetére, amikor az azóta kiesett VV Radics kifejtette lakótársainak, hogy az a nő, akit ver a partnere, meg is érdemli. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?