Árpád
-2 °C
4 °C

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége az Alkotmánybírósághoz fordul a Fidesz-média miatt

2018.12.06. 11:28

Nemrég eldőlt, hogy több száz kormányközeli médiafelület egy nagy alapítványhoz került, amelyet a Fidesz-médiában már veteránnak számító Liszkay Gábor irányít majd. Szerdán az is kiderült, hogy sem a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH), sem a Médiahatóságnak nem kell vizsgálni a demokratikus európai országokban párját ritkító állami médiaközpontosítást, mivel a kormány nemzetstratégiai jelentőségűvé nyilvánította az ügyletet. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) most egy közleményben reagált az „egész Európában példátlan méretű és piaci befolyású pártmédia-holding" létrehozására, illetve arra, hogy azt a kormány – „a közérdekűvé nyilvánítás ürügyén” – ki akarja vonni a versenyhivatal és a médiahatóság engedélyezési eljárása alól.

Mint írják,

meggyőződésük szerint a lépés törvénytelen, súlyosan sérti a pártatlan és sokszínű tájékozódás biztosításának alkotmányos követelményét, valamint a média- és a versenytörvény tételes előírásait

Azt is írják, hogy a kormány részéről ez a trükk a nyílt beismerése annak, hogy a Médiahatóságon és a GVH-n egyébként nem menne át a médiakonglomerátum engedélyeztetése, hiszen az országos rádiók és a megyei lapok piacán ezzel monopolhelyzet áll elő. Na, nem mintha egyébként a Médiahatóságot annyira kellene félteni ilyen helyzetekben, hiszen amíg az RTL–Centrál-fúziót szándékosan elgáncsolták, minden más kormányközeli médiatulajdonosi mozgást megszavaztak, miközben az NMHH testületének egyik tagját, Koltay Andrást nemrég megtették a kormányközeli Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorának.

A MÚOSZ szerint a szabad és független tájékoztatás az ország összes állampolgárának érdeke, ezzel szemben a mindent maga alá gyűrő pártsajtó megteremtése nem közügy, hanem ellentétes a közérdekkel. A közleményben azt is kifogásolják, hogy a kormányrendeletben semmilyen indoklás nem szerepel, az utólagos szóbeli magyarázatot pedig egész egyszerűen komolytalannak tartják. Hozzáteszik még, hogy a totális kormánykontroll alatt működő megyei újságok eladásai az állami szerepvállalás óta folyamatosan csökkennek, és gyakorlatilag a kormány ezzel kifejezetten rontja a nyomtatott lapok túlélési esélyeit.

Mindezekért a MÚOSZ az Alkotmánybírósághoz fordul, hogy a bíróság mondja ki, hogy a központilag kontrollált, több száz felületből álló médiaholding létrehozása nem közérdek, és nem írhatja felül a szabad tájékozódás, illetve tájékoztatás alkotmányos garanciáit.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?