Sólyom László köszöntőjével elindult a Válasz Online

2018.12.10. 08:33

Sólyom László volt köztársasági elnök cikkével elindult a Heti Válasz egykori újságíróinak új portálja, a Válasz Online, amely az 1934-ben elindult Válasz folyóirat hagyományaira is építve független konzervatív lapként határozza meg magát. A portál létrejöttéről múlt hétvégén lehetett először hallani, akkor jelent meg egy videó a Youtube-on, ami beharangozza a projektet.

Sólyom a cikkében hangsúlyozza, hogy a lap "jelentős bizalmi tőkét hagyott" a portálra, ami nem függ "oligarcháktól és/vagy politikusoktól". A volt elnök úgy látja, az interneten rengeteg színvonalas kisebb oldal található, a világháló egyre inkább menedéket nyújt az autonómiának és az igényességnek.

Ezek a független oldalak ma a szabadság kis körei. Jó társaság a Válasznak. Itt kell helytállnia a maga közérdekű és politikai arcélével. S most különösen áll, amit Kazinczy a nyelvújításról mondott: „Valami ezen igyekezetét segítheti, az neki mind szabad.”

- írja Sólyom, aki kifejti, hogy ezek a független oldalak "nem a propaganda általánosításainak, igazolatlan állításainak, nem az „alternatív valóság” sulykolásának terei."

A szerkesztőség tagjai Ablonczy Bálint, Bódis András, Borbás Barna, Élő Anita, Stumpf András, Sztankóczy András és Vörös Szabolcs, tehát Borókai Gábor volt Heti Válasz-főszerkesztő nincs benne az új újság csapatában.

A Válasz Online a tervek szerint nem hírportál lesz, hanem napi egy-két mély, exkluzív háttéranyagot, riportot, valódi vitát ígér a nemzet, Európa és a világ meghatározó témáiról. Mivel a lap mögött nem áll sem párt, sem nagybefektető, az olvasók támogatására számítanak. Az új oldal megmaradásához becsléseik szerint legalább 3000 fizető támogatóra lenne szükség. A szerkesztőség küldetésnyilatkozata itt olvasható el.