113 újságírót öltek meg 2018-ban

2018.12.17. 16:04

Világszerte 113 újságírót gyilkoltak meg 2018-ban, ez a szám 14 százalékkal több, mint tavaly - áll a genfi Presse Embleme Campagne (PEC) nevű civil szervezet szokásos éves jelentésében az MTI szerint.

A hétfőn nyilvánosságra hozott lista élén Afganisztán és Mexikó áll a meggyilkolt újságírók számában.

Az észak-amerikai ország mellé, amely 2017-ben is a felsorolás élén végzett, felzárkózott Afganisztán: mindkét helyen 17 újságírót gyilkoltak meg 2018 folyamán. Afganisztánban ez a szám hozzávetőleg kétszerese a tavalyinak.

A PEC adatai szerint az újságírók számára a harmadik legveszélyesebb ország Szíria volt, ahol idén tizenegyet öltek meg közülük. Ezt követi Jemen és India: mindkét országban nyolc ilyen esetről tudnak.

A jelentés kiemeli, hogy a gyilkosságok kétharmada úgynevezett konfliktuszónában történt, amelybe beleillik Mexikó is, ahol ugyan nincs háború, de az országban tevékenykedő bűnbandák egyéb bűncselekmények mellett az újságírókat is minden eszközzel megpróbálják elhallgattatni.

Az Egyesült Államok - hat meggyilkolt újságíróval - a lista hatodik helyére került.

Régiókra lebontva a jelentésből az derül ki, hogy jelenleg Ázsia legveszélyesebb térség az újságírók számára, ahol összesen harminchatot öltek meg közülük. Ázsiát Dél-Amerika követi harminckét áldozattal, a Közel-Keleten ez a szám pedig 2018-ban huszonnégy volt.

Az idén legnagyobb nemzetközi figyelmet kapó eset a szaúd-arábiai ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsié volt, akit a sivatagi királyság isztambuli főkonzulátusán gyilkoltak meg októberben.

A PEC adatai szerint 2009 és 2018 között a sajtó 1221 munkatársát öltek meg; az elmúlt öt évben a legveszélyesebb országok között rendre ott volt Szíria hatvannégy, Mexikó hatvanegy és Afganisztán negyvennyolc halálos áldozattal.

Az újságírók helyzetére a Time amerikai magazin az idén azzal a gesztussal igyekezett felhívni a figyelmet, hogy az év emberének mások mellett Hasogdzsit, illetve a Reuters hírügynökség Mianmarban bebörtönzött munkatársait, továbbá egy Fülöp-szigeteki újságírót és a Marylandben meggyilkolt újságírók csoportját választotta.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport