A Netflix kivett a kínálatából egy szaúdi rezsimet kritizáló stand-up komédiát

2019.01.02. 06:19

Az amerikai Netflix tartalomszolgáltató Rijád követelésére kivette szaúd-arábiai kínálatából egy stand-up komédiájának egyik epizódját.

- írta szerda hajnalban az MTI az amerikai közszolgálati rádió (NPR) híre alapján.

A szaúdi médiahatóság a "Patriot Act with Hasan Minhaj" című szórakoztató műsor azon epizódjának letiltását kérte a szolgáltatótól, amelyben Hasan Minhaj kaliforniai humorista Mohamed bin Szalmánt, az országot idős apja nevében ténylegesen irányító szaúdi trónörököst és Szaúd-Arábia jemeni háborúját támadta.

Az amerikai író-komikus a vitatott műsorrészben egyebek közt gúnyt űzött a Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolása ügyében folytatott rijádi magyarázkodásokból - melyek a gyilkosságot valószínűleg elrendelő trónörökös tisztára mosását szolgálják -, és kijelentette, hogy a -már az Egyesült Államok által is túlzásnak tartott-  jemeni háború a legnagyobb tragédia, amióta a trónörökös aktívan politizál.

A Netflix által kínált filmek és filmsorozatok havi előfizetés ellenében nézhetők a világhálón, méghozzá országonként változó kínálatban. A szolgáltató meg is erősítette, hogy a műsort szaúdi kérésre hozzáférhetetlenné tette a sivatagi királyságban, de közben elsütötte a cenzúra előtt meghajló cégek ilyenkor szokásos közhelyét, miszerint a Netflix "támogatja a művészi szabadságot", és a döntést csak azt követően hozta meg, hogy Rijád a helyi törvényekre hivatkozva hivatalos kérelemmel élt.

A Netflix döntését a CNN szerint a Human Rights Watch emberi jogi szervezet élesen kritizálta. A döntésnek mondjuk annyiban csekély a jelentősége, hogy egy októberi műsorról van szó, szóval aki akarta, az már valószínűleg megnézte. Ráadásul az adás legütősebb részeiből készült összeállítást simán el lehet érni a Netflix YouTube-csatornáján is. Tessék:

 Más kérdés, hogy a vonatkozó szaúdi törvény olyan tágan értelmezhető értékek, mint a "közrend", vagy a "közerkölcs" megsértését is bűncselekménynek tartja, és a bíróság a bűncselekményt megvalósító anyagok gyártásáért, előkészítéséért és sugárzásáért akár ötéves börtönbüntetést is kiszabhat.