Kelemen, Klementina
-3 °C
4 °C

Egy év felfüggesztettet kapott, mert illegálisan terjesztett tévéműsorokat a neten

GettyImages-88788586
2019.01.15. 18:34

Megszületett az első olyan hazai jogerős büntető ítélet, amit tévécsatornák tartalmához kapcsolódó szerzői jogok megsértése ügyében hoztak, írja a Media1.

A vád szerint az elkövető számos magyar nyelvű televíziós csatorna műsorjelét engedély nélkül, illegálisan továbbította és szétosztotta az interneten saját előfizetőinek, összesen húsz országba.

Ezzel viszont a vádlott törvényt sértett. Egy év börtönbüntetést kapott, de két év próbaidőre felfüggesztve. Négymillió forintnyi jogdíjat is kell fizetnie a közvetlenül érintett médiaszolgáltatók javára, további egymillió forintnyi bűnügyi költséget is kell fizetnie az állam részére. Elkobozták a bűncselekményhez használt winchestereket és laptopokat is.

A Magyar Kommunikációs Szövetség folyamatosan figyeli az internetet, hogy tetten érje a hasonló elkövetőket. Az illegális műsorjel szolgáltatás a mai nagy sebességű internetes világban időnként fel-felbukkanó jelenség, mely vonzza azokat a bűnözőket, akik tévesen úgy vélik, hogy az interneten végzett üzletszerű tevékenységükre a szerzői jogi kötelezettségek nem érvényesek, állapítja meg a médiaügyi szakportál.

(Borítókép: Junko Kimura/Getty Images)